Kollegorna Anne Melbe och Sofia Wallin är två barnmorskor som sedan 2012 haft inspirationsföreläsningar på Skas Skövde för blivande föräldrar. Det har varit stor succé och hittills har mer än 8000 personer besökt dem.

– Målet är att de blivande föräldrarna ska känna det naturligt och känna sig som hemma, lita på personalen och sig själva och sina kroppar. Att föda barn är en livshändelse som ska vara ett positivt minne, menar "morsorna" som är noga med att påpeka att det inte är några direkta nyheter utan hederlig barnmorskekunskap, men med humor och glimten i ögat.

– Vi har båda jobbat som barnmorska i drygt 20 år och berättar om våra erfarenheter genom att spela upp korta scener från verkligheten, förklarar Sofia.

Föreläsningarna gör Anne och Sofia i ordinarie arbetskläder, allt med syfte att de blivande föräldrarna ska känna igen sig i skarpt läge och på så sätt känna sig tryggare.

Vad är det blivande föräldrar är mest ängsliga för?

Annons

— Att tappa kontrollen. Många har ett stort kontrollbehov och är vana att kunna ha kontroll över det mesta i vardagen. Men det går inte när det gäller en förlossning.

Den positiva respons Anne och Sofia fått från sina föreläsningar har sporrat dem till att ge ut en bok, där de samlat det viktigaste från sina föreläsningar.

— Vi är övertygade om att boken kommer till stor nytta för blivande föräldrar. Det finns fortfarande ett jättestort kunskapsbehov och vi märker hur föräldrar suger åt sig allt vi säger. Vår knorr gör att polletten faller ner.

Boken behandlar även i dess avslutande kapitel den första tiden hemma som nyblivna föräldrar.

— Aldrig har föräldrar så många frågor som då. Varför skriker bebisen, har den ont i magen, är den hungrig, andas den?

Och så en sista uppmaning till blivande föräldrar.

— Låt partnern vara med. Partner har inte bara som uppgift att köra bilen till förlossningen.