Tillsammans med klasskamraten Malou Blom Hänninen och läraren Joakim Funk på restaurangutbildningen kommer hon att representera Gymnasium Skövde i köket under Nobelmiddagen.

— Det känns jättenervöst, mest för att man inte kan förbereda sig, konstaterar Malou Blom Häninnen.

Nobelmiddagen är ju speciell på så sätt att menyn är hemlig in i det längsta. — Vi kommer att få väldigt mycket hjälp. Det kommer att lösa sig, säger Felicia.

På onsdag får kökspersonalen veta vad som ska serveras.

Förberedelserna för middagen kommer att starta ett par dagar i förväg. Felicia och Malou tar en paus från praktik i Oslo och åker till Stockholm redan under tisdagen.

Tioårsjubileum

Annons

Ingen annan skola har fått vara med och laga mat till Nobelmiddagen så många gånger som Kavelbrogymnasiet/Gymnasium Skövde.

— De tycker att vi gör bra ifrån oss, att vi skickar bra elever, säger läraren Joakim Funk, som också kommer att arbeta i köket under Nobelmiddagen.

Det blir hans och skolans tioårsjubileum i köket.

— Det är häftigt, säger Joakim Funk.

Trots detta vet inte restaurangskolan på Kavelbro hur det kommer att bli från år till år.

— Man är väldigt ödmjuk inför det, säger Joakim Funk.

På kvällen den 10 december är det 1400 portioner som ska tajmas exakt med tanke på tv-sändningen från banketten.

Även om det inte går att förbereda sig genom att provlaga maten, finns det ju annat man kan göra, som att se till att vara utvilad och ha ätit ordentligt.

— Vi har köpt stödstrumpor! säger Felicia.

Det lär bli många timmar som de får stå i köket.

— Det är långa dagar. Man måste vara uthållig, säger läraren Joakim Funk.

I år har maten komponerats av kocken Sayan Isaksson och efterrätten av konditorn Daniel Roos.