Vårdcentralschef Angelica Engman, Närhälsan Hentorp, förklarar att det nya är att man nu anställt en läkare som bara ska utgå från hemsjukvårdens lokaler.

– Det är den här modellen som varit så lyckosam i Västra Skaraborg och som sedan spridit sig nationellt. Den har till och med prisats med kvalitetsutvecklingspris. Både riksdagspolitiker och sjukvårdsministern har lyft fram Skaraborg som ett mycket gott exempel. Nu är det upp till oss att följa efter, säger Angelica Engman.

Måndagsmorgonen i Team Södras lokaler på Kyrkogatan i centrala Skövde började med en gemensam fika där hela personalgruppen fick träffas.

– Det är jätteroligt att äntligen vara igång.

Läkare Jack Widmark är anställd i det mobila teamet på 80 procent och läkare Carin Hedbrant på 20 procent. Jack är inte knuten till någon vårdcentral utan kommer jobba enbart för den kommunala hemsjukvården.

– Först skissade Vårdsamverkan Skaraborg på två heltider och 500 patienter vardera, men det insåg man skulle bli alldeles för mycket och sänkte till 150 patienter per läkare, vilket Jack och Carin får jobba efter, säger Angelica Engman.

Hon förklarar att det inte varit helt enkelt att rekrytera läkare.

– Det här är något nytt och en del läkare vill inte släppa sin vårdcentral helt och hållet.

Den kommunala hemsjukvården hoppas att modellen ska slå väl ut.

– Vi hoppas kunna knyta till oss fler läkare som Jack, säger Angelica Engman.

Annons

Läkare Carin Hedbrant kommer att varva jobbet i hemsjukvården med arbetet på sin vårdcentral, ungefär som innan. Mobila hemsjukvårdsläkare har funnits i mindre skala i Skövde kommun tidigare.

– Men nu har fyra timmar i veckan blivit fyra dagar, konstaterar Carin Hedbrant.

Det ger henne mer tid åt mötet med patienterna i deras hem.

– En del äldre har svårt för att ta sig till sin vårdcentral och då är det enklare för oss i teamet att åka hem till dem, säger Carin Hedbrant.

Hennes läkarkollega Jack Widmark var från början tveksam till arbetsmodellen.

– På ett hembesök hinner jag ta emot tre besök på vårdcentral. Men nu har man avsatt resurser och tid till det här.

Genom att läkaren tillsammans med kommunens personal möter individen i dess hem kan vård- och omsorgsinsatserna utformas utifrån ett helhetsperspektiv.

– På det här sättet får patienterna en fast läkarkontakt vilket bidrar till ökad trygghet, säger Ewa Hjerpe, verksamhetsutvecklare hälso- och sjukvård/Närvårdskoordinator på sektor vård och omsorg.

Införandet av mobila hemsjukvårdsläkare grundar sig i ett beslut fattat av Västra Götalandsregionen.

Carin Hedbrant tycker det är hög tid att Skövde fått mobila läkare i hemvården. Modellen finns redan i norra Skaraborg, Falköping och Tidaholm samt i Lidköping.

– Vi är i princip sist ut i Skaraborg, men bättre sent än aldrig.