Under onsdagen höll tidsskriften Dagens Samhälle sin stora gala där man delade ut flera olika priser, bland annat till årets superkommun. Enligt dagens samhälle själva är målet med priset att lyfta fram goda exempel på framgångsrika kommuner som står särskilt väl rustade inför framtiden.

De nominerade kommunerna var indelade i flera olika kategorier, och Skövde återfanns tillsammans med Ystad och Varberg i kategorin ”Småstad och landsbygdskommuner”. I Skövdes nominering kunde man bland annat läsa att Skövde knep höga poäng på sin dymaniska arbetsmarkand, gynnsamma demografi, samt goda betyg inom vård och omsorg. Man lyfte också upp Skövdes mål om att bli 60 000 invånare till 2025 och att det därför byggs så det knakar i staden.

Tackar ”Skövdelaget”

Skövde kommun vann dessvärre inte priset, men kunde ändå stolt konstatera att man kom på en andraplats, och därför kan titulera sig Sveriges näst bästa kommun i kategorin.

Kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M) var glad över andraplatsen
Foto: Marianne Carlsson

Skövdes kommunalråd Karatina Jonsson var på galan och hon var glad och stolt efter tillkännagivandet.

– Det är en rejäl resa som Skövde kommun har gjort, och det är en resa som vi verkligen gjort tillsammans, säger hon. Hon säger vidare att hon vill skicka ut ett stort tack till alla som varit med och gjort resan möjlig. ”Skövdelaget” som hon kallar det.

– Att vi kommer så här högt beror ju inte på några enskilda politiska beslut. Utan det är ett lagarbete som inte hade varit möjlig utan vår fantastiska personal i bland annat skolor och omsorg och i de i näringslivet.

Annons

Hon tror också att mer gott väntar kommunen i framtiden.

– Vi blev glada att vi blev nominerade för vi befinner ju oss på en resa som jag inte uppfattar att vi är klara med. Vi ska fortsätta utvecklas, och om några år tror jag nog att vi kan knipa det där priset, säger hon.