SKÖVDE & SKARABORG

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar nu socialnämndens beslut att vänta med 3-åringen
Foto: Adam Ihse/TT

– Vi kommer absolut att reda i rutinerna, för det här är fruktansvärt, säger Anna Bergman (M), ordförande i socialnämnden i Skövde till Expressen.

26-åringen är misstänkt för att ha vållat en treårig pojkes död och för att ha misshandlat hans yngre syskon. Det var den 9 oktober som mannen anhölls efter att ha kommit till sjukhuset tillsammans med den svårt skadade treåringen. Barnets liv gick inte att rädda.

Barnet skyddat

Rättegången mot den misstänkte 26-åringen pågår, men efter att ha genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning var han vid tillfället inte psykiskt sjuk och kan vid en fällande dom dömas till fängelse.

Expressen konstaterar också att IVO i beslutet skriver: Att eftersom barnet skulle stanna på sjukhuset över natten tillsammans med sin mamma ”tog nämnden för givet” att det yngsta barnets behov av skydd var tillgodosett.

Myndigheten säger dock: "Socialnämnden brast när den inte bedömde behovet av omedelbart skydd för de övriga barnen i hushållet”.

Enligt Expressens artikel vill inte socialjouren riskera att hindra en eventuell polisutredning gällande det första barnets skador och därmed gjordes bedömningen att vänta med den mer omfattande utredningen till morgondagen.

Den misstänkte har hela tiden nekat till att ha misshandlat barnet och menar att treåringen ramlat och slagit sig. Läkaren anser dock att det krävs mycket grovt våld för att orsaka barnets svåra skador.

Annons

Läs antalet fall har halverats

Läs utredningen går vidare

Läs 3-åringens anhöriga var oroliga