LÄS MER: SAIK-tränaren kan vinna pris – för sitt integreringsarbete

I september tog Mikael Thorvald över tränaransvaret i Skövde AIK tillsammans med Jens Larsson och Oskar Öst. Trion efterträdde Charbel Abraham och Johan Åhnborg med uppdraget att säkra nytt division 1-kontrakt, vilket de lyckades med.

Efter säsongen ville SAIK förlänga med Thorvald, något som han själv var positiv till – men avböjde på grund av sin situation utanför fotbollen med framför allt ett civilt arbete som tar mycket tid.

– Han var vårt naturliga huvudspår eftersom han gjorde det så bra. Han har tackat nej just nu i alla fall, men skulle det öppna upp sig där är det klart vi är intresserade, säger Per Åstemo, klubb- och sportchef i Skövde AIK.

Jens Larsson, Mikael Thorvald och Oskar Öst.
Foto: Teodor Holm

Ett år kvar

Ett annat alternativ var Mikael Lindgren, som dock har ett år kvar på sitt kontrakt med IFK Falköping, division 3-klubben som han tränat sedan 2012 och som har ett samarbete med SAIK. Lindgren är till vardags utbildningsansvarig på Västergötlands fotbollsförbund och har ett förflutet i just Skövde AIK.

Annons

LÄS OCKSÅ: Sparkade SAIK-tränaren får roll i J-Södra

Per Åstemo tillsammans med Charbel Abraham och Stefan Strind 2013.
Foto: Arkiv

"Varmt om hjärtat"

Ytterligare en som varit i SAIK tidigare är Stefan Strind. Dels som spelare på 90-talet och dels som assisterande 2013-14, till tre olika huvudtränare: Rickard Söderberg, Gudmundur Magnusson och Charbel Abraham.

– Föreningen ligger mig varmt om hjärtat, säger Stefan Strind, som nu varit och träffat SAIK i tränarfrågan.

– Jag har sagt vad jag tycker. Jag vet att de är intresserade av flera och som det känns nu är jag inte förstavalet för då borde de ha hört av sig.

Stefan Strind är 45 år och bor i Herrljunga. Han har den allra högsta tränarutbildningen, men har i år inte tränat någon klubb utan ägnat sig åt att utbilda andra tränare.

– Jag har inte aktivt jagat något, men nu är jag givetvis sugen på att leda ett lag igen. Jag har haft en del förfrågningar, både från den nivån och högre som hjälpreda.

Hans senaste klubb var Vårgårda IK som han var med och förde upp till division 3 2016. Året efter blev det en åttondeplats i tvåan innan han och kollegan Peo Häggström tackade för sig.

Inför 2018 var duon aktuell för superettanlaget Norrby, men det blev inget av det.

Mångårig förbundskapten

Sist men inte minst har Skövde AIK en dialog med Albert Bunjaki, som enligt uppgifter till SN-sporten är klubbens förstaval. 47-åringen har en diger tränarbakgrund. Han har bland annat varit assisterande i Degerfors och Kalmar FF samt i Örebro SK där han också varit ansvarig för U21-verksamheten. Bunjaki var 2009-17 förbundskapten för Kosovo vars landslag han varit med och byggt upp.

Tidigare i höstas var han aktuell att ta över som tränare i Rizespor i turkiska högstaligan.

– Han bor i Skövde och är en av våra kandidater, men jobbar internationellt så det är svårt. Vi är inte i hans liga riktigt, kommenterar Per Åstemo.

Albert Bunjaki.
Foto: Janne Andersson

Dragit ut på tiden

Många anser att Skövde AIK vid det här laget borde ha haft tränarbiten klar, men troligtvis kommer det dröja ett tag till.

– Det jobbas febrilt, men det kommer inte att hända något före jul-nyår, menar Åstemo och tillägger att det diskuteras fler namn än dessa.

Han nämner exempelvis David Lidholm (tidigare Johansson), den förre SAIK-spelaren som gjorde många säsonger i Hammarby innan han återvände.

– Han verkar i föreningen, men det är samma sak där att han har ett jobb som tar mycket tid.

– Vi vill även behålla Jens (Larsson) och Oskar (Öst), men de har också civila arbeten och familjer. Det är svårt på den här nivån.

Åstemo fortsätter:

– Det vi försöker är att hitta en helhet som vi kan presentera med huvudtränare, assisterande och målvaktstränare. Övriga staben med lagledare, materialförvaltare och sjukgymnast är klar.

Fotnot: Vi har inte lyckats nå Albert Bunjaki för en kommentar.

LÄS MER: Skövde AIK värvar och förlänger