En av stadgarna som Grynkorvens vänner verkar för är att den Skaraborgska nationalrätten ska skrivas med stor bokstav först. Så i denna artikel skriver vi så, allt för att ära Skaraborgs egna korv, Grynkorven.

I stadgarna ingår också att verka för att Grynkorv blir Skaraborgs nationalrätt officiellt samt att göra Grynkorvens dag, tredje torsdagen i oktober, till en röd dag. Eller åtminstone flaggdag.

Grynkorvens vänner stöttar och uppmärksammar även de som tillverkar och serverar Grynkorv och håller också i evenemang som Grynkorvens dag, Grynkorvsfestival samt Grynkorvsgolf.

Som medlem i Grynkorvens vänner ingår givetvis att själv äta Grynkorv, ett motto är: "Skaraborgen blir glad och mätt när Grynkorv är dagens rätt". På Kôrvaskôj på Stadshotellet i Skara var en av huvudpunkterna Grynkorvsbuffé med korv från fyra olika tillverkare. Tillbehören som serverades på festen var potatismos med lingonsylt, rotmos med senap samt kokt potatis med pepparrotssås eller senapssås.

Annons

Fjälstret, alltså den som håller ihop det, Tommy Kroon kunde med stolthet meddela att det var nytt publikrekord på Grynkorvsfesten, med över 180 anmälda.

Börje Brelid och Gillis Hellberg underhöll innan maten serverades med att sjunga Grynkorvens lovsång och berätta hur det hela började 19 auagusti 2005 på en balkong i Falköping. En del i det hela var att Grynkorv inte fanns med i en kokbok som skulle representera Västra Götaland.

De båda, och en till, fick samma tanke att man måste öka intresset för Grynkorv och sprida ordet om denna unika läckerhet.

— Då var tre personer som tyckte samma sak och då bildade vi en förening, för så gör man i Sverige. Eftermiddagen när vi skrev stadgarna var den roligaste eftermiddag jag någonsin haft, jag skrattade mig fördärvad, berättar Gillis.

Nu finns också Grynkorvsakademin där flera namnkunniga personer finns med förutom grundarna Gillis Hellberg och Börje Brelid och fjälstret Tommy Kroon. Som Leif Mannerström, Anna Maria Corazza Bildt, Anders Eriksson, Alexandra Zazzi, Tommy Myllimäki, Åke Bonnier och Christina Möller. Samtliga är Grynkorvsälskare.

— Mannerström förespråkar riktig mat och dit räknas Grynkorv. Det pågår också ett intensivt arbete med att lansera Grynkorv i Bryssel, via Anna Maria Corazza Bildt.

Mat