Åtalet lämnades in till Uppsala tingsrätt förra våren, och i dag klockan 09.00 inleds den huvudförhandling där anklagelserna mot de tre tidigare pastorerna ska prövas.

Förhandlingen väntas dra mycket uppmärksamhet till sig, men frågan är om åhörare kommer att kunna följa den. Åklagaren Liselott Herschend har nämligen begärt att allt utom genomgång av åtal och inställningar ska hållas bakom stängda dörrar, eftersom identiteterna på den unga kvinnan, som enligt åtalet utsatts för sexuellt utnyttjande, och två andra personer i målet med koppling till henne är sekretessbelagda. Enligt åklagaren finns risk att någon inblandad kan råka säga deras namn, och att identiteterna därmed röjs. Rätten kommer att ta ställning till den frågan under dagen.

Fakta: Detta har hänt i Knutby

Den 10 januari 2004 hittades pastorn Helge Fossmos hustru dödad i parets bostad i det lilla s..

Fakta: Detta har hänt i Knutby

Den 10 januari 2004 hittades pastorn Helge Fossmos hustru dödad i parets bostad i det lilla samhället Knutby utanför Uppsala. I grannhuset hittades en 30-årig man skottskadad. Fossmo dömdes senare till livstids fängelse för anstiftan till mord respektive mordförsök och en kvinna kallad barnflickan, som utförde gärningarna, fick rättspsykiatrisk vård.

Händelsen ledde till att strålkastarljuset riktades mot den Filadelfiaförsamling som Fossmo tillhört, där också pastorn som kallats Kristi brud var en ledargestalt. Efterhand framkom uppgifter om gruppens speciella tolkning av Bibeln, där man tytt begreppet Kristi brud som att det var en person. Hon slutade efter några år som pastor men hade fortsatt en mycket stark ställning.

I september 2017 polisanmälde en av församlingens pastorer, med bakgrund i Skaraborgare, olika händelser som ägt rum under 2010-talet. Det handlade om att Kristi brud, och han själv, misshandlat flera församlingsmedlemmar. En förundersökning inleddes som ledde fram till det åtal som nu ska prövas av Uppsala tingsrätt.

I december förra året beslutade Örebro tingsrätt att Helge Fossmos straff ska tidsbestämmas till 26 års fängelse. Det innebär att han kan bli villkorligt frigiven våren 2021. Barnflickan släpptes 2011.

Församlingen i Knutby lades ned 2018.

Annons

Drog i håret

Den person som i media kallats Kristi brud, har åtalats för misshandel mot sex församlingsmedlemmar. En kvinna ska exempelvis ha fått sitt huvud dunkat mot ett skåp och blivit dragen i håret så tussar lossnade. En annan kvinna har vittnat om hur hon blivit biten i ansiktet och fått en gaffel stucken i handen. Kristi brud förnekar brott. Hennes advokat Ester Andersson Zandvoort har avböjt att kommentera.

De två andra åtalade är tidigare pastorn med bakgrund i Skaraborg och en 49-årig man, också han pastor i församlingen.

Bad om förlåtelse

Skaraborgaren anklagas för misshandel och olaga tvång sedan han slagit en församlingsmedlem och tryckt ned honom på marken, gripit tag i hans hår och tvingat honom att krypa. Han erkänner gärningarna.

Den 49-årige mannen åtalas för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning då han genomfört samlag med en då 17-årig flicka. Mannen "utnyttjade sin särställning i ett trossamfund samt NN:s ungdom och utsatthet", står det i stämningsansökan. Enligt stämningsansökan förnekar mannen brottsanklagelserna men i förundersökningen ingår ett brev som mannen skickat till den unga kvinnan där han ber henne om förlåtelse för övergreppen.

Många minns Knutbydramat som syftar på händelserna kring ett mord i samhället Gränsta den 10 januari 2004, strax utanför Knutby i Uppsala län. Samtliga inblandade var medlemmar i Filadelfiaförsamlingen i Knutby. Pastorn Helge Fossmo åtalades och fälldes för att ha förmått den i media kallade "barnflickan", att mörda hans andra fru och utföra mordförsök på den skottskadade medlemmen. Media valde även att intressera sig starkt för församlingens ledande kvinna, pastorn och sångerskan som gick under namnet Kristi brud./TT