Snart ett år har gått sedan Helsingborgs Dagblad avslöjade att ett hemkok såldes som cancermedicin. Medlet, bestående av björkträ och ett antal tillsatser, såldes av mannen i 70-årsåldern, som då bodde i Norra Skåne.

Mannen åtalades för bedrägeri och brott mot patientsäkerhetslagen i två fall, båda i Skåne. Han hade sålt substansen till två svårt cancersjuka män som betalade vardera runt 45 000 kronor. Tidaholmaren åtalades för att ha lovat de cancersjuka bättring. Den sistnämnde avled förra året medan den andre är frisk tack vare framgångsrik strålbehandling, enligt Helsingborgs Dagblad.

"Höjer immunförsvaret"

Under rättegången försvarade sig den åtalade tidaholmaren med att han aldrig utgett sig för att kunna bota cancer utan endast att medlet skulle höja immunförsvaret.

Flera cancerforskare, bland annat professor Ola Winqvist vid Karolinska institutet, har genom åren visat intresse för medlet som i inledande experiment visade lovande resultat. Men snart avslöjade prover att brygden var värdelös, varpå mannen dömdes ut som kvacksalvare.

Trodde på produkten

Annons

Tingsrätten konstaterar i sin dom att det är bevisat att substansen "saknat förmåga" att bota eller lindra cancersjukdom. Det anses även vara bevisat att en tandläkare som är bekant till den åtalade invaggade männen i tron att de skulle bli friskare och att tidaholmaren såg till att de var kvar i den villfarelsen. Ändå frias mannen nu från åtalet om bedrägeri.

Han anses nämligen inte ha haft något uppsåt att lura männen.

– Min klient trodde stenhårt på sin produkt, sa försvarsadvokat Lars Kruse under rättegången.

Den linjen går även tingsrätten på och konstaterar att inget annat är bevisat än att mannen varit övertygad om medlets förmåga att åtminstone lindra cancer.

Villkorlig dom

Däremot döms han till villkorlig dom och 40 dagsböter à 130 kronor för brott mot patientsäkerhetslagen. Han fälls för att ha behandlat cancerpatienter, något som är olagligt för alla utom hälso- och sjukvårdspersonal och måste betala tillbaka pengarna han fick av de två männen. Tingsrätten framhåller i sin dom att den åtalade behandlat två personer som drabbats av en mycket allvarlig sjukdom och att de i "kvacksalvaren" såg sin sista chans att leva ett tag till.

Kammaråklagare Hans Åkesson låter förstå att han inte ämnar överklaga domen:

– Det viktiga är att han dömdes för kvacksalveri och att samhället markerar att det inte får gå till så här, säger han till HD.