Fler partier än de som finns i regionfullmäktige idag har tagit fram valsedlar till höstens regionval. En nykomling är Feministiskt initiativ, som kommer in om de får lika många procent som partiet fick i förra riksdagsvalet, då spärren är lägre i regionen.

Ett parti som inte är nykomlingar utan till och med har varit med och styrt regionen är Sjukvårdspartiet. Partiet är nästan jämngammalt med regionen och satt i regionfullmäktige från innan millennieskiftet fram till 2010, eller rättare sagt 2011.

Partiet kom nämligen in 2010 och Billy Bertilsson från Lidköping blev regionråd, men bara för att vid omvalet året därpå hamna precis under treprocentsspärren och åka ut. Sedan dess har Sjukvårdspartiet Västra Götaland inte varit riktigt nära en plats i fullmäktige. Förra valet fick partiet 0,68 procent. Men det har inte gett upp.

– Vi gör ett nytt försök. Det är upp till valmanskåren och vi hoppas att man minns att vi gjorde bra insatser en gång i tiden, säger Billy Bertilsson.

Han står nu på fjärde plats på regionlistan som är gemensam för hela regionen. Tidigare val har Sjukvårdspartiet haft olika listor för regionens fem valkretsar.

Enligt Billy Bertilsson är det idag ett katastrofalt läge i sjukvården med bemanningsproblem, överbeläggningar och problem på akutmottagningar. För att komma till rätta med detta vill han inte höja skatten, utan snarare effektivisera vården.

Annons

För Billy Bertilsson är också de små sjukhusen viktiga, som de i Mariestad och Bäckefors.

Hemsidan för Sjukvårdspartiet Västra Götaland ligger i skrivande stund nere.

– Vi håller på och jobbar med den. Vi har inte så stora resurser, säger Billy Bertilsson.

Regionens framtid heter ett nystartat parti som vill minska antalet politiker i regionen, förstatliga sjukhusen och låta kommunerna ta över primärvården, enligt partiets hemsida.

Trestad är kraftigt representerat på Regionens framtids valsedel, där det framgår att många är aktiva i kommunpartier som till exempel Trollhättans framtid. På tredje plats finns Anders Månsson från Götenes framtid.

Maj-Britt Elmvik är förstanamn för det nya partiet Regionens framtid.

Medborgerlig samling heter ett parti som bildades 2014 under namnet Borgerlig framtid. Det beskriver sig som liberalkonservativt.

På andra plats på regionlistan finns Per Lindström från Skara, som även kandiderar till riksdagen. Han var tidigare sverigedemokrat men hoppade av efter interna stridigheter i Skara, inte minst kring framtagandet av en lista till kyrkovalet.

Per Lindström från Skara är andranamn på regionlistan för Medborgerlig samling.

Rättvisepartiet Socialisterna har också lämnat in en valsedel. Det framgår inte i vilka kommuner de 22 kandidaterna på regionlistan är bosatta. Partiet är marxistiskt, mot kapitalism och vill bland annat förstatliga storföretag och banker, enligt partiets hemsida.

Slutligen har, paradoxalt nog, det uttalat nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsen lämnat in en valsedel inför detta demokratiska val. Partiet förnekar historiska fakta om Förintelsen, hyllar Adolf Hitler, är antisemitiskt, vill utvisa alla icke etniska nordeuropéer och förbjuda ”folkfientlig” media.

På Nordiska motståndsrörelsens regionlista finns tre namn, varav Jimmy Andersson från Skara intar plats två. Skarabon kandiderar även till riksdagen för detta parti.

Med andra ord: Hade du tänkt att inte rösta i regionvalet för att ”alla partier är ändå så lika” så är det dags att tänka om.

Sjukvårdspartiet Västra Götalands regionlista

1 Michael Adielson, Kungälv

2 Olof Persson, Björketorp

3 Els-Marie Ragnar, Hällevik..

Sjukvårdspartiet Västra Götalands regionlista

1 Michael Adielson, Kungälv

2 Olof Persson, Björketorp

3 Els-Marie Ragnar, Hälleviksstrand

4 Billy Bertilsson, Lidköping

5 Kent Larsson, Sjuntorp

6 Britt Morell-Larsen, Henån

7 Nurhan Kovacevic, Ucklum

8 Kristina Hildingsson, Hisings-Kärra

9 Anders Bohlin, Härryda

10 Aina Gunnarsson, Bua

11 Stina Öberg, Västra Frölunda

12 Anders Wingård, Brattås

13 Yvonne Andersson, Hällevadsholm

14 Anita Lindman, Töreboda

15 Bertil Hedin, Hällevadsholm

16 Anita Andrén Lum, Henån

17 Margaret Olsson, Grebbestad

18 Synnöve Wingård, Brattås

19 Stig Hansson, Havsstensund

Medborgerlig samlings regionlista

1 Ronnie Rexwall, 61 Jur kand Ljung

2 Per Lindström, 60 IT-konsult Skara

3 Åke Grön..

Medborgerlig samlings regionlista

1 Ronnie Rexwall, 61 Jur kand Ljung

2 Per Lindström, 60 IT-konsult Skara

3 Åke Grönqvist, 55 Sjukpensionär Falköping

4 Karl Haargaard, 56 Chaufför Hisings Backa

5 Alice Pernevi, 35 Jurist Göteborg

6 Yvonne Lindström, 63 Röntgensjuksköterska Skara

7 Göran Nevberg, 67 Ingenjör Stenungsund

8 Robert Nordgren, 62 Pensionär Frufällan

9 Fredrik Dellby, 29 Teknologie kandidat Göteborg

10 Michel Johnsson, 37 Åkare Kinnarumma

11 Thomas Falk, 71 f.d. Gymnasierektor Skaftö