Trängregementet är inne i en expansiv fas, likt resten av Försvarsmakten.

– Med den återinförda värnplikten har vi vuxit rejält, konstaterar Patric Hjorth.

Sjätte oktober slår Trängregementet i Skövde upp portarna.

I år har Trängregementet ökat sin styrka med 250 rekryter hittills - en ökning som kommer att fortsätta framöver.

Trängregementet är en av Skövdes största arbetsgivare och på lördag är alla anställda på plats.

– Dagen är ett unikt tillfälle att träffa personalen som kan berätta om hur det är att arbeta här. Det finns en otrolig bredd mellan yrken inom försvaret, alltifrån sjuksköterskor, fordonsförare, soldater till engelsklärare, säger Patric Hjorth.

– Det är viktigt att sprida kunskap om värnplikten nu när vi ställer om från ett frivilligt system till ett med pliktinslag, säger Patric Hjorth.

Utöver att träffa personalen kan besökarna se uppvisningar av bland annat nya lastbilar och en soldatkamp. Allt inne på Trängregementets kaserngård.

– Soldatkampen mellan våra kompanier blir något extra, ett tävlingsmoment där jag hoppas publiken hejar på sina anhöriga så det hörs ända in till Skövde centrum, säger Tomas Niska, kompanichef.

Soldatkampen består av en stafett med olika grenar där de tävlande testas i sina grundläggande soldatkunskaper.

Trängregementet tillhör en av Sveriges största garnisoner. De ser till att förbanden får mat, vatten, ammunition, sjukvård, trafikledning och drivmedel till sina fordon. Detta kallas logistik. Här arbetar till exempel lastbilsförare, mekaniker, kockar och sjukvårdare. Trängregementet är Försvarsmaktens enda logistikförband och ett av Europas ledande militära logistikcentrum. Här finns också Försvarsmaktens logistik- och motorskola.

Annons

Fotnot: Rekryt är en soldat eller sjöman som har påbörjat den första, grundläggande militärutbildningen. En del har sökt frivilligt och andra har pliktats in.

Här är hela programmet

09:00 Trängregementets dag öppnar

09:30 Regementsuppställning, tal av regementschefen P..

Här är hela programmet

09:00 Trängregementets dag öppnar

09:30 Regementsuppställning, tal av regementschefen Patric Hjorth samt soldaterinran 10:00-13:30 Förevisningar av MAN-lastbilar, pansarterrängbil Patgb 180, terrängbil 16 galt och bandvagn 410

10:30 Sjukvårdsuppvisning

11:00-13:00 Smakportioner utdelas i fältkok

11:30 Sjukvårdsuppvisning

12:45 Soldatkamp mellan tre kompanier

13:30 Trängregementets dag slut Fredsbaskrarna, Försvarsutbildarna, Kamratföreningen och Trängarnas officerskår är också på plats och informerar om sin verksamhet.