Många, inte minst partierna själva, väntar nog med spänning på att sluträkningen av valet ska bli klart. På onsdagen inleddes den offentliga sluträkningen i kommunhuset i Skara. Då ska 567 sena röster räknas av valnämnden.

– Det är förtidsröster från i söndags och även i lördags som inte hann till vallokalerna under valdagen, samt brevröster från utlandet. De ska prickas av i vallängden, säger Hans Larsson, valsamordnare som var på plats och hjälpte valnämnden. När SkLT besökte bestod den hjälpen i att leta efter linjaler till rösträknarna bland annat.

Även röster som uppfattades som tveksamma under sammanräkningen i vallokalerna i söndags såg valnämnden över, om de ska ogiltigförklaras eller inte.

Valnämnden väntas vara klar med rösträkningen under onsdagseftermiddagen, då ska röstkuverten köras till länsstyrelsen i Trollhättan och lämnas över för kontrollräkning. Länsstyrelsen är också de som räknar personkryssen.

När de sena rösterna har räknats ihop kan det innebära förändringar i det preliminära resultatet från valnatten. Inte minst i den preliminära mandatfördelningen. Miljöpartiet är bara några röster ifrån att ta ett mandat från Socialdemokraterna. MP skulle i sådana fall få två platser i kommunfullmäktige. Även Kristdemokraterna är inte långt från att ta ett tredje mandat.

På fredag kan den slutgiltiga rösträkningen för riksdagsvalet presenteras som tidigast. I valen till kommun och region kan det ta lite mer tid innan det är färdigräknat. Personkryssen kan dröja ytterligare en tid innan det är klart och vi får veta om någon kandidat lyckats kryssa sig uppåt på listan.

Annons

Relaterat: De tar plats i fullmäktige
Relaterat: Moderaternas räkning en nagelbitare
Val