Regionvalet - de söker din röst.

Vi har intervjuat en kandidat i regionvalet från varje parti som idag sitter i regionfullmäk..

Regionvalet - de söker din röst.

Vi har intervjuat en kandidat i regionvalet från varje parti som idag sitter i regionfullmäktige. Det är kandidater i östra valkretsen, som utgörs av Skaraborg. Vi har valt att intervjua de högst placerade kandidaterna från vår del av Skaraborg, i de flesta fall är det toppkandidaten för Skaraborg. Under två veckors tid publicerar vi nu artiklarna utifrån dessa intervjuer.

Conny Brännberg kom in i Skövdepolitiken på 80-talet, landstingspolitiken på 90-talet och har haft politiska uppdrag i regionen sedan bildandet för tjugo år sedan. Nu är han vice gruppledare för Kristdemokraterna och ersättare i regionstyrelsen.

Monica Selin, som har varit KD:s regionråd i 20 år, slutar efter valet.

– Vid omröstningar mellan mig och Monica har hon vunnit knappt flera gånger. Jag har känt att jag haft ett stort förtroende i partigruppen, säger Conny Brännberg.

Han prioriterar regionvalet och siktar därför inte på att sitta i kommunledningen i Skövde efter valet. Men han kandiderar till kommunfullmäktige och behåller gärna uppdraget som ordförande i den församlingen.

Conny Brännberg är född och uppväxt i Skövde. Han bor fortfarande kvar i staden, även om han är sommartorpare på Torsö där han har vissa släktrötter sedan 20 år tillbaka.

- Skövde är bra att bo i som regionpolitiker. Det är bra kommunikationer. Sedan tolv år har jag haft mitt kontor i Vänersborg. Regionledningen utgår från Vänersborg, men i praktiken är det flest möten i Göteborg, säger han.

Annons

Han växte upp vid sluttningen av Billingen men bor sedan 1980 i Södra Ryd, ett område som klassas som utanförskapsområde.

- Det sätts så mycket etiketter. Väldigt många uppskattar en gemenskap i samhället där man berikar varandra. De borde komma till Södra Ryd. Där funkar det, säger Conny Brännberg, som tillägger att det ju finns problem i området, men även mycket positivt.

Efter gymnasiet reste Conny Brännberg till USA för att läsa och bodde där i fyra år. Han utbildade sig till pastor i USA. Det var också där han träffade Margaret, som följde med honom hem till Sverige där de fick sitt första barn året därpå.

Conny Brännberg siktade på en forskarbana och läste både filmvetenskap och pedagogik, men politiken kom emellan. Det började med ett telefonsamtal.

- Det var Ingvar Johnsson som byggde upp KD i Skövde som frågade om jag ville gå en treårig utbildning i samhällskunskap. Jag förstod inte först, men det var hans sätt att fråga om jag ville bli politiker. Mitt första politiska uppdrag var som ledamot i kulturnämnden i Skövde, säger Conny Brännberg.

Kultur har varit ett huvudområde i Connys politiska gärning och han skulle gärna fortsätta som ordförande i regionens kulturnämnd efter valet.

Mandatperioderna var tre år på den tiden och senare kom Conny Brännberg att ingå i såväl kommunfullmäktige som kommunstyrelse. I landstingspolitiken började Conny åren innan regionbildandet.

Kristdemokraterna har legat runt 2,5 procent i flera opinionsmätningar, vilket är under spärren till såväl riksdagen (fyra procent) som regionen (tre procent).

- Enligt opinionsmätningarna är vi uträknade, men internt i partiet är det en väldigt positiv kämparanda, säger Conny Brännberg.

Han tror KD har goda möjligheter att bli kvar i riksdagen och det finns inte på kartan att partiet skulle hamna utanför regionfullmäktige. Han tror att många väljare röstar olika i olika val.

Conny Brännberg slöjdar ibland och säger att han gillar att ta vara på en form han hittar i naturen. Trädgrenen han håller tänker han göra en ordförandeklubba av, något han ofta svingar.

Conny Brännberg

Bor: Södra Ryd i Skövde. Sommartorp på Torsö.

Familj: Margaret och tre vuxna barn. Fem..

Conny Brännberg

Bor: Södra Ryd i Skövde. Sommartorp på Torsö.

Familj: Margaret och tre vuxna barn. Fem barnbarn, hittills.

Ålder: 62 år.

Sysselsättning: Heltidspolitiker de senaste tolv åren. Tjänstgör ibland som pastor. Tidigare akademisk karriär.

Utbildning: Magisterexamen i filmvetenskap och pedagogik. Kandidatexamen i teologi.

Politiska uppdrag: Bland annat ersättare i regionstyrelsen sedan tolv år, vice gruppledare för KD i regionen och ordförande i regionens kulturnämnd. Aktiv i regionpolitiken sedan före bildandet av regionen i slutet av 90-talet.

Sitter i kommunfullmäktige, där han nu även är ordförande, och kommunstyrelsen i Skövde.

Gör på fritiden: Kultur är både del i mitt uppdrag som politiker och vad jag är intresserad av. Församlingsarbete inom Pingstkyrkan tar också mycket tid. Så här års gillar jag annars att plocka bär och svamp.

Kristdemokraternas regionlista för Skaraborg

1 Conny Brännberg, Skövde

2 Isabella Carlén, Götene

3 Dan Hovskär, Falköping

..

Kristdemokraternas regionlista för Skaraborg

1 Conny Brännberg, Skövde

2 Isabella Carlén, Götene

3 Dan Hovskär, Falköping

4 Maria Bruckshaw, Falköping

5 Bo Bergsten, Götene

6 Maj Ader, Lidköping

7 Michael Kihlström,Hjo

8 Maria Maric, Tibro

9 Peter Eclund, Tibro

10 Eva-Lott Gram, Hjo

11 Tommy Larsson, Lidköping

12 Deborah Josefsson, Falköping

13 Sven-Inge Eriksson, Mariestad

14 Anneli Holmgren,Skara

15 Kjell-Åke Johansson, Tibro

16 Ghazal Khajeholia, Skövde

17 Leif Brohede, Skara

18 Charlotte Daremark, Tidaholm

19 Torgny Hedlund,Tidaholm

20 Mona Johansson,Skövde

21 Jan Lundqvist, Tibro

22 Gunilla Hermansson, Nossebro

23 Bengt Sävhammar, Skara

24 Marianne Gustafson, Skövde

25 Göte Carling, Skövde

26 Mikael Börjesson,Skara

Relaterat: Därför satsar regionen på kultur