Nicklas Johansson jobbar som domare på heltid för Värmlands innebandyförbund. Han dömer innebandy i seriespel och dömer cirka tio cuper per år.

Han säger att han har tur som får jobba med det han verkligen brinner för.

– 2009 sa jag upp mig från mitt jobb för att göra det här på heltid. Jag tror det är ovanligt att kunna leva på sin dröm, säger han.

Det är seriespel från oktober till mars, utöver cuper.

– Den här ligger i julledigheten, men vi domare återkommer år efter år. Jag tycker Sibben cup är Sveriges bästa. Det här bemötandet man får här är unikt. Maten, boendet, personalen, allt funkar, det är inget krångel. De till och med ringer mig och talar om att nu finns det mat, säger Nicklas Johansson.

Varje gång det är cup i Skövde möts han av samma personal, som cupledarna Ann-Sofie Kindmalm och Thomas Olofsson.

– Man bygger upp ett socialt nätverk med människor som betyder något och som lärt känna. Därför är det här bästa cupen. Vore det dåligt skulle vi inte komma.

I år tvingades Skövde innebandyförening tacka nej till lag som ville vara med på Sibben cup. Helt enkelt för att det inte fanns plats för fler lag på de arenor som man spelar i inne i centrala Skövde.

– Själva idén med vårt upplägg är att det ska vara gångavstånd mellan Arena Skövde, de andra hallarna och skolorna där lagen äter och sover, säger Ann-Sofie Kindmalm.

Annons

De resonerar att om de skulle växa och bli mycket större än de är idag så skulle föreningen inte klara att rodda det på egen hand utan tvingas köpa in tjänster.

– Då skulle också närhetsprincipen försvinna. Därför vill vi inte bli för stora.

Nicklas Johansson inflikar att dagens kostym är perfekt.

– De har ett otroligt engagemang här i Skövde, alla drar sitt strå till stacken och gör sitt yttersta, trots att det tar kolossalt mycket tid. Redan när jag åker hem i morgon finns en längtan tillbaka hit, säger Nicklas Johansson.

Ann-Sofie Kindmalm och de andra cupledarna får höra ungefär samma resonemang från lagen och tränarna som från domarna.

– Vi ber om feedback och är det något som inte är bra försöker vi ordna det.

Engagemanget lyser igenom och Ann-Sofie menar att det tillsammans med närhetsprincipen nog bidrar till att cupen upplevs som familjär.

– Vi har en gigantisk cup parallellt med vår här i Skövde, Gothia cup i Göteborg, som är under samma helg. Det finns de som valt oss framför cupen i Göteborg. Det är ett jättebra betyg, säger Margareta Persson, ordförande för Skövde innebandyförening.

SE OCKSÅ: 63 bilder från första dagen av Sibben Cup