Jodå, semlor har gått att köpa sedan strax efter jul och kanske har många Skövdebor redan passat på att äta det klassiska bakverket både en och två gånger.

Att det är fettisdagen som är den stora semmelätardagen råder dock ingen tveka om. Strax före lunchtid var det rush på några av Skövdes bagerier, som hade fullt upp med att hålla jämna steg med tillverkningen.

På Skövdebagaren hivade Jessica Sandberg ut den ena storbeställningen efter den andra till dem som varit förutseende och gjort en bokning i förväg. Efter en hektisk förmiddag började det därför sina i disken i väntan på nästa laddning från bageriet på Gamla Kungsvägen.

– Det märks att det är fettisdagen i dag, det är stor efterfrågan hela tiden. Just nu är det nästan slut, men bagaren jobbar på så vi ska snart ha fler semlor att sälja, säger Jessica.

Hon berättar vidare att man brukar pytsa ut mer än 1000 semlor just den här dagen. Utbudet består av den klassiska varianten med vetebulle, mandelmassa och grädde, en variant med vaniljkräm samt en wienersemla med mandelmassa.

Annons

– Vi säljer mest av den klassiska varianten. Det är verkligen ett klassiskt bakverk som många vill ha, speciellt i dag, säger Jessica med ett leende.

På Wienerbageriet på Norrmalm var också hårt tryck vid lunchtid. Mängder av kunder stod både inne i och utanför butiken med en längtande blick och merparten av dem som hade gjort sitt inköp hade påsar eller kartonger i handen med ett lätt identifierbart innehåll.

Ute på trappan väntade Mats Hedlund på sin tur. Där hade han stått i 10 minuter och hade fortfarande några före sig innan han nådde det åtråvärda målet.

– Det är semlor som gäller. Jag ska ha den vanliga klassiska varianten och brukar alltid handla här, säger Mats.

Han har inte ätit någon semla tidigare i vinter utan har sin uppfattning klar.

– Det är på fettisdagen man ska äta dem, säger Mats Hedlund utan tvekan i rösten.

Något som mängder av människor i hela Skövde och Sverige av allt att döma är beredda att skriva under på.