Först hände ingenting, sedan hände ingenting, sedan hände allt på en gång. Så kan matchen mellan Skövde IK och Nybro i Nybro beskrivas kortfattat.

Efter två mållösa perioder exploderade det i den tredje. Först i form av två snabba mål från Nybro, som genom Jordan Mayer och William Romfors såg till att ge hemmalaget ledningen med 2–0 efter bara 1.54 i den tredje perioden.

– Det var mycket ställningskrig under de båda första perioderna, men avslutningen av den andra perioden lovade gott med några riktigt vassa lägen.

– Vi har svårt att få längd på anfallen, men skapade lägen. Sen var det markeringsmissar från vår sida som gav deras mål i början på tredje. Det kändes onödigt i en så jämn match, säger SIK-tränaren Tomas Kempe.

En utvisning på Albin Andersson inte långt efter Nybros båda mål gav nog lite skrämselhicka i SIK-lägret. Hemmalaget hann dock aldrig utnyttja möjligheten innan det var dags även för målskytten Mayer att uppsöka utvisningsbåset, vilket utjämnade oddsen igen.

27 sekunder senare höjde domaren handen på nytt och skickade denna gång ut Nybros Erik Näslund. Därmed fick SIK chansen att spela powerplay i 1,46, varav 1,11 i spel fem mot tre, men de rödklädda klarade heller inte av att ta tillvara på det gyllene läget utan gick mållösa ur den sekvensen.

SIK:arna har dock vänt underlägen tidigare och gjorde det även den här gången. Thomas Wallgren startade upphämtningen då han satte 2–1-målet efter 8.13. Därefter stack hemmalaget emellan med 3–1 av William Romfors efter 9.35, innan två snabba SIK-mål genom Alexander Henriksson och Oskar Back efter 11.16 respektive 11.45 jämnade ut siffrorna till 3–3.

Det resultatet stod sig sedan perioden ut och matchen gick till förlängning. Där behövde Back bara 41 sekunder på sig för att avgöra till Skövdes fördel, vilket gav laget två sköna poäng med i bagaget hem till Skövde.

– Efter 2–0 blev de lite passiva samtidigt som vi fick fart på grejerna. Vi gör 2-1 på ett bra sätt men sen fick de in 3-1 och då blev det jobbigt ett tag innan vi kom tillbaka och gjorde två bra mål, säger Kempe.

– Att vi vänt matcher innan ger självförtroende och vi vet att det går. Det är bra skallar i laget, men det gäller också att plocka fram mer när det står 0-0. Det blir lite försiktigt när vi inte leder, medan vi inte har något att förlora i underläge.

Och Oskar Back blev matchvinnare även den här gången.

– Ja, han driver på mål och åker dit där man kan göra dem. Han är snabb och kommer i lägen där man får passningarna, konstaterar Tomas Kempe.

Matchfakta

Nybro Vikings IF–Skövde IK 3–4 (0–0, 0–0, 3–3, 0–1)

Målskyttar Skövde: Oskar Back 2, Thomas Wallgren, Alexander Henriksson