Läs också: Se vårt bildspel från första kvartsfinalen

"Det har inte varit så här högt tryck sedan de senast var i slutspel."

Så sa Marcus Dahl på IFK Skövdes kansli när sporten kollade biljettförsäljningen inför kvartsfinalen hemma mot Lugi HF. Matchen skulle bli den första kvartsfinalen för IFK Skövde på sju år, då de senast lyckades ta sig till slutspel. Detta märktes alltså på biljettförsäljningen inför, men även i hallen när det väl var dags.

Ett så gott som fullsatt Arena Skövde applåderade och hejade ihärdigt både inför och under den första kvartsfinalen mot Lugi i en serie på bäst av fem.

Om det gav resultat? Inte omedelbart, det första målet för matchen gjorde nämligen Lugi genom Anders Hallberg. Men därefter kom hemmalaget i gång.

Efter Lugis öppningsmål tog IFK Skövde nämligen greppet om matchen. Kvitterade gjorde Matias Helt Jepsen innan landslagsuttagne Jack Thurin efter en snygg skottfint satte ledningsmålet. Flera viktiga räddningar – inklusive två straffräddningar – av IFK-målvakten Marcus Holmén gjorde att IFK därefter kunde fortsätta att hålla täten och under den första halvlekens gång även dra ifrån.

Annons

12–7 stod det i halvtid, en ställning som gav IFK Skövde utrymme inför den andra halvleken.

"Den bästa halvleken vi har spelat"

Det kom väl till pass efter en halvlek där Lugi knappade in men till slut inte lyckades jaga hela vägen ikapp. Segern roddes därmed hem av IFK Skövde med uddamålet, 27–26, inför en jublande hemmapublik.

– Den första halvleken kändes som den bästa halvleken vi har spelat. Vi har spelat mot Malmö hemma och Lugi hemma senast var också fantastiskt bra, men här kändes det var full klass. Och så tycker jag att Holmén var helt helt fantastisk, säger IFK-tränaren Jonas Wille efter matchen.

– Men det är små marginaler, vi leder med fem-sex men i spelet är det ganska jämnt. Likväl har vi den där tre-fyramålsledningen hela vägen – även om det blir ett mål till slut. Vi missar väl tre 100-procentschanser inom 20 sekunder på slutet. Ett par sekunder till och det hade kunnat bli extraomgång.

Detta innebär att IFK Skövde tar täten i kvartsfinalserien efter den första matchen. Nästa match spelas i Lund på fredag.

Läs också: Holmén: "Ser slutspelsmatcherna lite som schack"

IFK Skövde–Lugi HF

27–26 (12–7)

Målskyttar, IFK Skövde: Rasmus Wremer (2), Christopher Hedberg, Victor ..

IFK Skövde–Lugi HF

27–26 (12–7)

Målskyttar, IFK Skövde: Rasmus Wremer (2), Christopher Hedberg, Victor Ljungkvist (2), Matias Helt Jepsen (8), Jack Thurin (4), Axel Franzén (7), Richard Hanisch, Marcus Holmén, Rex Blom.

Publik: 2 147