Sverigedemokraterna avsätter runt 200 miljoner kronor mindre till kulturen i Västra Götalandsregionen än de övriga partierna i regionfullmäktige. Detta bland annat för att höja lönerna inom vården.

– Kultur är också viktigt, men inte lika viktigt som sjukvård, säger Johanna Johansson.

Lönerna behöver höjas för undersköterskor och sjuksköterskor för att behålla personalen, enligt Johanna Johansson. Sverigedemokraterna vill även ge möjlighet för läkare som är aktiva på landsbygden ett visst antal år att skriva av studielån. Partiet vill också ge i uppdrag till regionens folkhögskolor att ge utbildningar inom bristyrken.

Garantin för att få vård i rätt tid uppfylls inte fullt ut samtidigt som sjukhusen i regionen brottas med underskott. Bara Skaraborgs sjukhus har ett underskott på över hundra miljoner kronor, enligt prognos. Hur långt räcker då 200 miljoner från kulturen?

– Det här är budet nu. Sedan får vi titta framöver hur vi ska lösa det. Vi får kolla över produktionen. Det känns ju som att det är ett strukturellt fel någonstans. Vi måste hitta det också, säger Johanna Johansson.

Relaterat: ”Jag såg att sjukvården blev sämre”

På frågan om vad som ska sparas på inom kulturen nämner Johanna Johansson direkt Regionteater Väst som gett pjäsen Den avvikande meningen, en föreställning Sverigedemokraterna uppfattar som politisk propaganda med udd mot det egna partiet.

Annons

– Det är politisk indoktrinering av barn kan jag tycka. Sådant ska inte skattemedel gå till, säger Johanna Johansson.

Kulturnämndens ordförande Conny Brännberg (KD) menar att det är en fråga om konstnärlig frihet, hur ser du på det?

– Det är klart att Sverige är ett fritt land, men jag tycker inte att skattemedel ska gå till att politisera våra barn, säger Johanna Johansson.

Sverigedemokraterna vill också spara på Göteborgsoperan och Film i Väst.

I Sverigedemokraternas valmanifest framhålls att svensk kultur är unik och ”äldre än mångkulturen”, men vad är egentligen svensk kultur?

– Hur vi definierar svensk kultur skiljer sig från person till person. Vi har våra seder och fina natur. Allt har ett ursprung, svensk kultur är vad vi har tagit till oss och gjort till vårt. Det är en svår fråga, säger Johanna Johansson.

Du sysslar själv med amerikanska bilar, är det svensk kultur?

- Inte från början, men det har blivit stort i Sverige. Det beror på hur man ser det, säger Johanna Johansson.

Sverigedemokraterna vill begränsa invandringen, hur ser du på att många läkare i den svenska vården har utländsk bakgrund?

– Vi välkomnar arbetskraftsinvandring med spetskompetens, det är jättebra, säger Johanna Johansson.

En läkare på vårdcentralen Oden i Falköping riskerar utvisning efter avslag både på asyl- och arbetskraftsinvandring, hur ser du på det?

– Jag är inte insatt i ärendet, men självklart borde vi behöva alla läkare. Det är upp till Migrationsverket att avgöra. Det låter konstigt, säger Johanna Johansson.

Sverigedemokraterna var emot beslutet att lägga ner tre av regionens sex naturbruksskolor som togs 2015.

– Det var helt galet. Nu har vi inte tillräckligt med platser och ska starta upp en ny skola. Det var ett riktigt dåligt beslut, säger Johanna Johansson.

Från vänster kommer kritik mot att Sverigedemokraterna, liksom de borgerliga partierna och Miljöpartiet, räknar med två procents kostnadsutveckling istället för att använda SKL:s index där det tas hänsyn till löneökningar.

- Jag antar att det är tjänstemännen som räknat på det sättet, säger Johanna Johansson.

Relaterat: Hon vill råda över sjukvården
Relaterat: V vill bevara de tre sjukhusen
Relaterat: Fältbiologen som blev doktor som blev politiker

Regionvalet 2018

Idag styrs Västra Götalandsregionen av en majoritet bildad av de fyra borgerliga partierna o..

Regionvalet 2018

Idag styrs Västra Götalandsregionen av en majoritet bildad av de fyra borgerliga partierna och Miljöpartiet. Majoriteten, som kallar sig Grönblå samverkan i Västra Götalandsregionen, har lagt en budget tillsammans, men har inget gemensamt valprogram. I valet går de fram som enskilda partier.

Här kan du läsa mer om samarbetet och förhållandet mellan Miljöpartiet och Moderaterna. Oppositionen utgörs idag av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna och i länkarna kan du läsa om deras budgetförslag.

Idag finns åtta partier i regionfullmäktige och här kan du läsa om de olika partiernas kandidater i regionvalet 2018 i Skaraborg, med länkar till artiklar om de olika partiernas regionlistor.

Det finns också utmanare som inte har plats i regionfullmäktige, men som försöker ta sig in, som Feministiskt initiativ och Sjukvårdspartiet med flera. Till dessa har även Göteborgsbaserade Demokraterna sällat sig.

De etablerade partiernas regionprogram hittar du här: Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Här kan du läsa om hur den politiska organisationen i regionen förändras till nästa mandatperiod, med synpunkter från regionstyrelsens ordförande och från oppositionspartierna.