På baksidan såg vi griskroppar slängda i en container. Som en avslutning av manifestationen la vi ut rosor och hade en tyst minut för offren. Vi dokumenterade händelsen med foto och video för att fler ska få upp ögonen för det onödiga dödandet.

Relaterat: Slakterier en obegriplig plats att demonstrera på

Debattören Jonas Paulsson ifrågasätter (15/4) poängen med Save Movement Sveriges metod. Vi i Save vill lyfta dödandet av djur till den politiska agendan genom att få fler att förstå vad som sker vid slakterierna. Det är på slakterierna som djuren gasas, avblodas och styckas i tusentals, dag ut och dag in. I linje med vad andra rörelser för rättvisefrågor gjort historiskt, vill även vi uppmärksamma förtrycket där det är som värst, för att få störst genomslag. Politiska omröstningar kring avskaffande av slakteribranschen och köttindustrin sker inte spontant. Idag finns frågan inte ens på dagordningen. Det krävs en opinion för att kunna hindra utnyttjandet och dödandet.

Vi uppmuntrar till moralisk reflektion; om vi ser ett djur i ögonen innan de körs in till slakt, kan vi säga att vår aptit är viktigare än det djurets liv?  Om vi vågar se vad som sker på slakterierna (t.ex i filmerna ‘Någon inte Något’ och ‘Dominion’ på YouTube), vill vi fortsätta stötta det?

Valet är idag fritt för konsumenten. Men inte för djuren.

Vi kan alla påverka samhället i en djurvänligare riktning på många sätt; vara med på djurrättsmanifestationer, prata om köttnormen med kollegor, aktivt välja vad vi konsumerar, inspirera familjen med vegetariska recept eller diskutera djurrätt med grannen. Alla som bryr sig om djur och följer vår ickevålds-policy är också välkomna att delta på våra manifestationer.

Annons

Stina Johansson och Martin Smedjeback, Save Movement Sverige