Det var under lördagsmorgonen som en hjullastare körde rakt in i Pagoldhs Ur i Skövde. Tre misstänkta gärningsmän sprang sen från platsen och körde iväg i en grå Audi. Enligt polisen hade flera exklusiva klockor stulits.

— Där var det ett värde på ungefär tre miljoner kronor, säger Marcus Anefur.

Polisen utreder nu flera olika kupper i landet där snarlika tillvägagångssätt har tillämpats. Under söndagsmorgonen utsattes en klockbutik i Jönköping för en smash-and-grab-kupp efter att en röd Volvo kört in i entrén. Även där sågs tre gärningsmän lämna platsen och i båda fallen ska männen ha lämnat platsen i en grå Audi. Bilen ska ha haft en taklucka och silverfärgade backspeglar.

— Sen hade vi ett rån i Kristianstad där det var liknande tillvägagångssätt. Det kan vara så att de har en anknytning, säger Marcus Anefur vidare.

Polisen vädjar om hjälp

Annons

Polisen säger nu att man ännu inte har någon misstänkt kring fallen och att man jobbar vidare med att titta över övervakningsmaterial.

— Det vi gör är att vi fortsätter att titta igenom övervakningsfilmer från brottsplatsen och vi ska även titta på filmer från närliggande butiker, säger Mattias Skarin, jourhavande förundersökningsledare hos polisen i Skaraborg.

Då kvalitén har varit bristfällig på övervakningsfilmerna har polisen inte lyckats fånga upp några registreringsplåtar från Audin. Man är därför intresserade över vittnesmål från platsen.

— Vi är naturligtvis väldigt tacksamma om folk hör av sig om någon har sett något från lördagsmorgonen, men även om man uppmärksammat något från kvällen innan, säger Mattias Skarin.

Mattias Skarin säger att även om man jobbar efter teorin att det kan röra sig om samma rånare, så vill de ändå inte utesluta att kupperna kan vara fristående från varandra.

— Det är klart vi tittar på de olika fallen eftersom det liknar varandra. Däremot kan vi inte med säkerhet säga att det rör sig om samma gärningsmän. De skiljer sig ju något åt i tillvägagångssättet. I Skövde användes en lastmaskin, medan det i Jönköping var en bil, exempelvis.

Polisen i Skövde samarbetar nu med kollegor i Jönköping, Kristianstad och även i Åtvidaberg där det skett ett rån som man misstänker ha en koppling.