Cecilia Widegren, från Norra Wånga i Vara kommun, börjar att bli ett av de mer etablerade namnen inom Moderaterna. Hon har suttit i riksdagen sedan 2002 där hon bland annat har meriter som ledamot i finans-, och socialutskottet samt som försvarsberedningens ordförande.

Tidigare hade hon politiska uppdrag i Västra Götalandsregionen, där hon bland annat var regionstyrelsens ordförande. Hon sitter fortfarande kvar som ledamot i kommunfullmäktige i Vara kommun.

Nu väntar ett nytt prestigefyllt uppdrag. När Moderaternas nya partiledare Ulf Kristersson på tisdagen presenterade den förändrade laguppställningen i partiet stod det klart att Cecilia Widegren får ansvar för skattefrågan.

— Det är hedrande och inspirerande att vara en del av det nystartade lag som vår nya partiordförande ställer på plats inför valåret, säger hon.

"Löna sig att jobba"

Cecilia Widegren uppger att hennes mandat är att tillsammans med Elisabeth Svantesson, ny ekonomiskpolitisk talesperson i Moderaterna, ska se till att ekonomi- och skattefrågor hamnar högt upp på partiets dagordning.

Annons

— Grunden är det ska löna sig att studera, förkovra sig, spara och att jobba; att anstränga sig den där timmen extra, säger Cecilia Widegren.

Moderaterna vill sänka brytpunkten för statligt inkomstskatt. Cecilia Widegren vill vidare att det ska bli mer transparant vart skattemedlen går.

— Stat, kommun och landsting har ett stort ansvar att hushålla med skatteresurserna som har ihoptjänats genom blod, svett och tårar av medborgarna. Skatt ska gå till det som det är avsett att göra och ingenting annat, säger Cecilia Widegren.

"Repat sig snabbt"

Det har varit mycket turbulent i Moderaterna den senaste tiden. Anna Kinberg Batra avgick för knappt två månader sedan efter att ha kritiserats internt i partiet och opinionssiffrorna har dalat.

Hur mår Moderaterna idag?

— Moderaterna har, trots det som varit, repat sig snabbt tycker jag. Det råder fräscha och nya vindar i partiet, säger Cecilia Widegren.

Hur kommer politiken att förändras med Ulf Kristersson vid rodret?

— Ulf Kristersson går in och tar över de reformförslag som Anna Kinberg Batra varit med att ta fram och som ligger fast i partiet. Sedan kommer det så klart att märkas att vi har en ny partiledare i de skeenden som kommer med nya politiska överväganden, säger Cecilia Widegren.

Moderaterna håller arbetsstämma i Örebro torsdag till söndag där partistyrelsen samlas tillsammans med 200 valda ombud från hela landet. På stämman behandlas frågor som anses särskilt angelägna inför valet nästa år.