Granris, enris eller kanske mossa? Lite kottar, röda rosetter, bjällror och en och annan målad träsvamp. Är det kanske så du minns din barndoms julkransar, de som hängdes upp på ytterdörren?

Gör Johannas krans!

Du behöver:

ståltråd av det tjockare slaget, gärna grön

mossa

grön spoltrå..

Gör Johannas krans!

Du behöver:

ståltråd av det tjockare slaget, gärna grön

mossa

grön spoltråd

eucalyptuskvistar

gräs

band

Tips!

Vill man piffa till sina kransar ännu mer kan man dekorera med kottar, torkade apelsinklyftor, kanelstänger, blommor eller olika typer av vackra band, snören och pärlor (Johannas favorit)!

Allt det där gäller fortfarande – för den som så vill. Men för den som hellre vill hålla sig till det mer avskalade och naturnära finns det numer mycket inspiration att hämta.

Johanna Elmqvist, Bankeryd, är utbildad florist och blomsterdekoratör. Hon låter sig gärna inspireras av bilder på Instagram och Pinterest.

Annons

— Just nu är det mycket stora kransar som gäller, gärna i eukalyptus. Men mitt favoritmaterial är mossa. Det är väldigt vackert och tacksamt att jobba med eftersom det är lite oregelbundet i sin form, så det gör inget om det inte blir helt perfekt. Jag gillar det enkla.

Blanda material

Kransen hon har valt att göra består av just mossa, dock med lite inslag av eukalyptus och grässtrån.

— Det är fint att blanda olika material och texturer, eukalyptusens tjocka blad mot gräsets skira strån.

Eukalyptusens blad torkar, liksom mossan. Och snabbare inomhus än ute i friska luften. Men Johanna Elmqvist har ett knep: att då och då spreja med vatten. Då håller kransen sig fin längre.

Viktigt är också att vara noga med bindningen så att kransen verkligen håller ihop. Då kan den som vill också piffa till sin krans under adventstidens gång – varför inte dekorera in en nejlika eller två på självaste julafton?

Jul