På onsdagskvällen sändes åttonde avsnittet av Sveriges Mästerkock TV4 och för Skaraborgs kvarvarande deltagare, Wichudaporn Chaiyasaeng från Grästorp, fortsätter allt att gå som på en räkmacka. Eller bang-bang-kyckling med sichuanpeppar rättare sagt.

I kvällens avsnitt var uppdraget att laga fyra små rätter från det kinesiska köket, alltså nästan hemmaplan för Thailandsfödda Wichudaporn.

- Det här är toppen, det kinesiska köket har ju samma smaker som i Thailand, jublade hon innan tävlingen började.

Och hon hade anledning att jubla. Wichudaporn visade var kryddskåpet ska stå och virvlade fram sitt lag som fick bästa betyg av kvällens expert Erik Videgård, den man som anses ha introducerat det asiatiska köket i Sverige.

- Hon kan verka förvirrad och är överallt, men hon har järnkoll, konstaterade lagkamraterna.

Och visst blev Wichudaporns lag kvällens bästa, redo för fortsatt kamp i Sveriges mästerkock.

En av rätterna som laget lagde var fisk. Du har väl inte missat Wichudaporns utmärkta fisksoppa?

Kolla filmen när vi träffade mästerkockskandidaten, där hon ger sina bästa matlagningstips.

Här är Wichudaporns recept

Till fyra personer behövs cirka 100 gram torsk per person, två fänkål, en klyfta vitlök, ..

Här är Wichudaporns recept

Till fyra personer behövs cirka 100 gram torsk per person, två fänkål, en klyfta vitlök, potatismos, gärna sådan som blivit över från dagen innan, majsmjöl, panko, två ägg, citron till garnering, färska örter, i det här fallet dragon, persilja och rosmarin.

Börja med att skära fänkålen tunt och stek i smör, snåla inte! Salta och peppra efter smak och krydda med gul curry. När fänkålen fått fin färg stjälp upp fräset i en ugnsfast form och låt den stå i ugnen i cirka 15 minuter.

Ha i ett par matskedar olivolja i en liten kastrull och glasera hackad rosmarin och dragon, samt en krossar vitlöksklyfta. Smält i cirka 200 gram smör, håll det varmt men låt det inte koka.

Stek torskbitarna med skinnsidan ner i olivolja. Salta och peppra och pudra med lite curry. När du vänt bitarna ska ett par rejäla klickar smör ner i pannan. Det gör att värmen avtar något. Lägg fisken i en ugnsfast form och sätt i en temperatursticka. Låt vara i ugnen tills temperaturen når 45–48 grader.

Slutligen potatiskroketterna. Blanda det färdiga moset med ett ägg, majsmjöl, lite smör, finhackad persilja och timjan, salt och peppar till en fast smet. Forma till en "skål" i handen och lägg i lite ost i "skålen" och rulla in den till en boll. Doppa bollen i lätt vispat ägg, sen i mjöl, tillbaka i äggsmeten och slutligen i pankon. Fritera i olja tills kroketterna blir gyllengula. Låt dem rinna av på ett fat med hushållspapper.

Lägg upp fiskbitarna på fänkålsfräset med varsin potatiskrokett, skeda upp det brynta smöret över fisken. Garnera med något grönt och en klyfta citron.

Annons

TV4