Glenn Rytterfjell har varit ansvarig för förhandlingarna med SVT och Live Nation och var även projektledare sist det begav sig då Lidköping fick Andra chansen. Han har jobbat fram till i dag med att få hit Melodifestivalen.

– Det här är första gången vi får en ordinarie deltävling. Sist var det Andra chansen. Arrangemangsmässigt är det ingen skillnad eftersom konceptet för vår del är det samma. Vi var väldigt nöjda sist och minst lika nöjda nu över att få förnyat förtroende, säger Glenn Rytterfjell.

Han förklarar att det är större chans att vinnaren av Melodifestivalen finns med i deltävlingen än i Andra chansen.

– Men det finns ju undantag. Robin Stjernberg blev historisk när han som första artist tog vägen över Andra chansen till seger i Melodifestivalen, konstaterar Rytterfjell.

2014 var Skaraborgs kommunalförbund med och finansierade nöjesevenemanget och Glenn Rytterfjell hoppas på ett liknande samarbete även den här gången.

– Då ansökte vi om och fick turist- och tillväxtmedel för det året och ett sådant här evenemang är positivt för många näringar. Det spiller över på hotell, restauranger och transporter och genererar pengar.

Annons

Förra gången hade man en budget på två miljoner kronor, som man balanserade med intäkterna.

– När allt var betalt hade vi ändå 2 700 kronor över, säger Glenn Rytterfjell.

Då sålde 12 000 biljetter slut på ett dygn.

– Det är en stor folkfest som är oerhört inkluderande.

I februari 2019 står Lidköping värd för Melodifestivalens fjärde deltävling. Det är andra gången staden lyckas bli värdstad, senast hände det 2014.
Foto: Jens Fritzson

Har du någon egen teori om varför arrangörerna föll för Lidköping och Skaraborg en andra gång?

– Ja, det har jag. Jag har fått det bekräftat av SVT och Live Nation att de var så nöjda med vad staden och regionen kunde leverera. Vi var med i diskussionerna redan förra året, men av olika skäl så blev det av i år istället. Det är unikt, vågar jag säga, att en stad av vår storlek får en andra chans inom en femårsperiod.

Han förklarar att det är väldigt lite som är offentligt i ansökningsprocessen om Melodifestivalen.

– Vi visste inte förrän i går vilka andra orter som tilldelats den äran.

Förutom Stockholm, Malmö och Göteborg, samt Lidköping, så står även Nyköping och Leksand som värd.

– Bägge de två sistnämnda har haft Melodifestivalen tidigare.

Vad krävs det för att komma på tal?

– Det krävs en större hockeyhall för att klara av hela produktionen. Dessutom har politiken i Lidköping ställt sig positiva till att få det här evenemanget, vilket förstås varit en viktig förutsättning.

Skaras kommunalråd Fredrik Nordström (S) är övertygad om att nöjesevenemanget även kommer att gynna näringarna i Skara. Sist det begav sig upptog enbart personalen på SVT och Live Nation två hotell i Skara.

– Sedan hoppas jag att många Skarabor ska få möjlighet att åka dit. Jag känner stolthet över att Melodifestivalen kommer till Skaraborg, säger Fredrik Nordström.

Är delfinalen en viktig marknadsföring av vårt område?

– Ja, det tror jag. Det är en enorm publik som ser den och människor som sitter i TV-soffan kanske frågar sig vad Lidköping och Skaraborg har att erbjuda, säger Fredrik Nordström.

Skövdes kommunalråd Katarina Jonsson (M), som också är ordförande för Skaraborgs kommunalförbund, är lika positiv över att Lidköping lyckats.

– Vi gör vågen, det är bara att gratulera Lidköping för att de lyckats få hit evenemanget igen. Om förbundet ska gå in med delfinansiering återstår att se. Vi har inte fått in någon ansökan om det ännu, säger Katarina Jonsson.