Christer Olsson har lång erfarenhet av att prata om arbetsglädje. Tisdagens föreläsning om ämnet arrangerades av Lära för livet och hölls på Högskolan i Skövde.

— Arbetsglädje är ett annat ord för effektivitet och produktivitet, sade Olsson.

Hur gör man för att få arbetsglädje?

— Det gör man genom att förstå att det inte finns något rätt sätt. Allt för många letar efter det rätta sättet och tror att allt behöver förklaras. De tror att det finns en rätt metod för att äta, en rätt metod för att motionerna och så vidare. Det blir skitjobbigt, istället bör man försöka vara en prövande människa och hitta sitt eget sätt.

Fungerar det för alla?

Annons

— Det är just det som det är. De koncept och metoder som finns är ofta applicerbara i innerstan i storstäderna, medan det kan bli svårt på landet. Konsten med livet är, enligt, mig att hitta sitt sätt och att förstå att livet är ett tillsammansprojekt, säger Olsson och fortsätter:

— Du behöver inte vara så förbaskat bra på allting, se till att bli riktigt bra på det du är bra på och jobba med andra som är bra på det som du inte är lika bra på.

Att hitta sitt eget rätt sätt kräver att man vågar prova och göra förändringar, menar Olsson.

— Genom att prova blir du levande. Var inte rädd för att misslyckas, det finns bara två effekter av ett förändrat beteende. Antingen lyckas man eller så lär man sig något.

Vad hoppas du att de som lyssnar tar med sig härifrån?

— Alla som är här vet egentligen det jag pratar om, och jag gör en grej om att det inte är något nytt. Tricket är att göra något annorlunda mot igår. Du måste våga testa att göra något på ett annat sätt om du vill ha ett annat resultat.