Den 7 mars är datumet att lägga på minnet för den som är nyfiken på författarbesöket av årets Skaraborgare Fatima Bremmer. Den framgångsrika journalisten och författaren besöker då sin hemstad Skara för ett samtal om sitt författarskap. Hon tilldelades Augustpriset 2017 för sin bok Ett jävla solsken, om pionjären journalisten Ester Blenda Nordström. Lagom till kulturveckan till hösten kommer även teaterföreställningen ”Som ett jävla solsken”.

Ytterligare ett finbesök får Skara i augusti i samband med 1700-talsveckan, då i form av populärhistorikern Christopher O'Regan, skriver Skara kommun i ett pressmeddelande.

Men det kommunen främst vill framhålla är ett år med särskild satsning på barn- och ungdomskultur.

– Att vi kan göra denna satsning på barn- och ungdomskultur i år beror på att vi fått stärkta bidrag från Statens Kulturråd, vilket vi är väldigt glada över, säger kulturchef Åsa Veghed i pressmeddelandet.

Evenemang i februari och mars

Tisdag 12 februari - Författarbesök med Elias Våhlund. Handbok för superhjältar, bibliote..

Evenemang i februari och mars

Tisdag 12 februari - Författarbesök med Elias Våhlund. Handbok för superhjältar, bibliotekstorget.

Tisdag 12 februari -Musik på biblioteket: Kristall - konstmusik med fokus på kvinnliga tonsättare, bibliotekstorget.

Lördag 16 februari - Barnens lördag - Sjung med Doreen Månsson från Bolibompa, bibliotekstorget.

Onsdag 20 februari - Specialsamlingsbibliotekarien Helena Backman berättar om stifts- och landsbibliotekets bokskatter, Västergötlandsmuseum.

Torsdag 7 mars - Författarbesök med Fatima Bremmer, Rosers salonger.

Lördag 16 mars - Solägget – Teater Pelikan framför Elsa Beskows kända saga, biblioteket.

Tisdag 19 mars - Musik på biblioteket: Simone Moreno - svenska klassiker med brasilianska rytmer, bibliotekstorget.

Annons

Ett centralt tema 2019 är författaren Lennart Hellsings 100-års jubileum som firas över hela Sverige. Från 15 augusti kommer det finnas en lek- och lärutställning som heter Allemansland utifrån Lennart Hellsings böcker och sånger med Krakel Spektakel, Kusin Vitamin, Herr Gurka och andra ABC-figurer. Utställningen kommer pågå i gamla biblioteket. Det blir sångstunder, rim och ramsor, teater, dans, pyssel och sagoläsning i samband med utställningen. Åbomska salen förvandlas då till ett tillfälligt kreativt kulturhus för barn.

I höst får Skara även besök av Unga Klara, utsedd till Sveriges nationalscen för barn- och ungdomsteater av Sveriges kulturminister, så sent som förra året.

Skaras kulturchef Åsa Veghed.
Foto: Jenny Åberg

– Det är otroligt glädjande och spännande att Unga Klara On Tour kommer till oss. Vi blir en av tio städer i Sverige som de besöker under 2019 med flera kritikerrosade föreställningar med en ensemble på nio skådespelare. De spelar nutida, nyskrivna teaterpjäser om ungdomars liv av idag. Unga Klara har en jätteintressant teaterpedagogik som vi också vill ska komma Skaras skådespelare och pedagoger till del. De kommer vara här i flera dagar med ett flertal föreställningar, workshops och publika samtal om ungdomskultur och teater, berättar Åsa.