Under JVM har mångas ögon riktats mot ett 16-årigt yrväder. Lovorden och "wow"-lätena har varit omöjliga att räkna. Hockeyälskare runtom i världen har verkligen älskat att se den Lidköpingsfostrade Rasmus Dahlin behärska spelet.

En skridskovirtuos med driv, puckkänsla och ett spelsinne som står ut.

Hur kommer det sig att han har blivit så bra och blommat ut så pass tidigt? En stor anledning är att han är uppvuxen i en hockeyfamilj och omfamnade kärleken till sporten tidigt. Han har ständig haft en vilja att träna mer och bli bättre.

Ungdomslaget i Lidköping, med spelare födda 1997-2000, präglade såklart honom.

Ett drivet och duktigt sådant där hockeytränaren och förre Grästorpsbacken Martin Dahlin (Rasmus far) och fystränaren Stefan Flodén tidigt hade lagt grunden med engagemang, kunskap och få spelarna att inse att det inte finns några genvägar till framgång än hårt arbete.

Det är nu vi börjar se resultatet; tre spelare lirar i SHL och Hockeyallsvenskan, några finns i de högsta J20-serierna medan andra är tongivande i Lidköpings A-lag.

LÄS MER: 17-åring från Lidköping – Frölundas hjälte

Mellan 2012 och 2014 var jag assisterande tränare i det nämnda ungdomslaget. En av spelarna var just Rasmus Dahlin. En ganska så försynt kille vid sidan av isen men väldigt lyhörd och nyfiken när det kom till hockeydetaljer.

Annons

Trots att han var yngst och minst på isen hade han mod och en otrolig förmåga att lösa problem ute på banan. Det såg så enkelt och konstnärligt ut ibland.

Det var många gånger jag stod där i båset och tänkte "jisses, hur fasen löste han det där?". Jag minns en U16-match när vi mötte antagonisten Skövde IK. Vi låg under med 1–5 efter halva matchen och det var lite uppgivet i laget. Rasmus var den som tände gnistan ganska snart med sin tjurighet och sitt kreativa spel och var starkt bidragande till att laget kunde vända och vinna med 7–5.

Ja, den där vinnarskallen genomsyrade allt han åtog sig. Det spelade ingen roll om det var en cupfinal i Västerås, träningsmatch eller matchserie utomhus som jag döpte till "Stanley Cup-final på lilla rinken".

Minns ni premiärmatchen mot Danmark när han från sin backplats gjorde några sköna rörelser och slängde iväg två puckar som mynnade ut i två poäng? Det var bara en av många grejer han nötte på under tiden i Lidköping.

Rasmus kan först draftas sommaren 2018. Fans i Nordamerika vill redan nu att det ska gå åt pipsvängen för deras NHL-lag nästa säsong. Anledningen? Då har klubbarna en god chans att få välja tidigt i draften. Då förstår ni att backen har satt avtryck och är eftertraktad.

LÄS MER: Rasmus Dahlin blev historisk

Om jag är rädd att han ska sväva iväg efter den makalösa och succéfyllda hösten 2016?

Svaret är nej. Han har fötterna på jorden, tar inte framgången för given utan vet att det är hårt jobb som gäller. Precis det som hans gamla ungdomstränare en gång präntat in.

Jag, precis som många andra, kommer att följa Dahlins fortsatta utveckling med stort intresse.

LÄS OCKSÅ: Ehn – född frölundait

Fotnot: Sverige spelar i kväll klockan 21.30 kvartsfinal mot Slovakien i JVM.