I morgon träffas kommunens politiska ledning för att sätta ner foten kring de tre avtal som ska reglera samarbetet och affären mellan Skövde kommun och First Hotel Billingehus. Den 27 februari ska kommunfullmäktige slutligen godkänna avtalen.

Partiet vill fortsätta utveckla Billingens fritidsområde så att det även fortsättningsvis utgör en oas för rekreation och fritidsverksamhet men anser inte att samarbetet med First Hotell Billingehus är en förutsättning för att göra det. För att tala klarspråk, partiet vill inte att kommunen köper badet och Blåhallen med tillhörande mark för 45 miljoner kronor, pengar som Billingehus ska använda för att bygga en kongresshall för 1 200 personer.

— Vår ståndpunkt är nej. Det har fortfarande inte gjorts någon värdering, vi vet inte vad det är vi köper och varför vi gör det ihop med Billingehus. Här handlar det om att hålla isär rollerna och det tycker vi inte majoriteten gör, säger Marie Ekman.

Affären är att gynna en enskild näringsidkare, menar S, och det är olagligt.

Hela ärendet, avsiktsförklaringen som tecknats mellan kommun och hotellkedjan, har överklagats till förvaltningsrätten för att få lagligheten juridiskt prövad. Enligt Marie Ekman kan det dröja till i sommar innan ett avgörande kommer.

— Majoriteten litar på experten Olle Lundins bedömning att affären är laglig, de tutar och kör på. Men vad händer om domstolen anser att det är fel? Då har det skrivits avtal för något som inte är lagligt rätt. Majoriteten borde ha ödmjukheten att vänta och att skattepengar används på rätt sätt.

Hela processen känns märklig, menar Ekman.

— Igår fick vi politiker en genomgång av avtalen men belades med tystnadsplikt. Det ligger inga handlingar ute till arbetsutskottet, vilket det normalt sett brukar göra några dagar innan. Dessutom har vi fått ett tjänsteutlåtande som är stämplat som arbetsmaterial. Jag tror majoriteten vill äga agendan i morgon på presskonferensen och vinna tid för att partierna ska gå med på detta.

Att S skulle få igenom sina synpunkter är inte troligt. C, KD, L och M har majoritet i frågan med stöd av SD.

— Det finns ledamöter i dessa partier som håller med oss men tyvärr viner partipiskan. Vi strider för vad vi tycker och när människor har förstått att det handlar om två saker har vi fått mycket stöd från allmänheten som anser att kommunen inte ska gå in i affären med skattemedel.