Gert-Inge Andersson (S) regionstyrelsens ordförande och högst ansvarig för sjukvården i vårt område, förnekar i ett brev till alla privata vårdcentraler i Västra Götaland att man tänker riva upp vårdvalet inom primärvården och han anklagar oss moderater för att ljuga när vi varnar för att nära 90 av regionens totalt drygt 200 vårdcentraler riskerar att tvingas stänga om de rödgröna vinner valet.

Vi förstår att Andersson (S) säger det han säger och att han försöker bedyra att vårdvalet inom primärvården ska vara kvar. Men hotet mot vårdcentralerna är ändå högst reellt. För bara några dagar sedan kunde man läsa om en träff mellan Vårdföretagarna och Petter Löberg (S) riksdagskandidat för socialdemokraterna i Södra Älvsborg där Löberg (S) var ytterst tydlig med att de privata vård- och omsorgsföretagen får förbereda sig på att snabbt avveckla sin verksamhet i Borås om Socialdemokraterna får ett avgörande inflytande i valet.

Annons

På socialdemokraternas kongress beslutade man att vinstuttag och vinster ska avsevärt begränsas och kommunerna ska ha ett avgörande inflytande vid etableringar ...

Besluten på kongressen beskrevs i media som en rejäl vänstersväng. För inte så länge sedan krävde också socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin enligt DN, att Västra Götalandsregionen skulle avbryta alla upphandlingar med privata vårdgivare.

I Framtidskontrakt 2014-2018 vår politik för framtidens Västra Götaland som Andersson (S) själv varit med och antagit går att läsa att Vi vill också se till att det inte skapas en marknad för vårdvalsmodeller som hotar en sammanhållen vård och där vinster i vården är styrande.

I samma dokument skriver man Stoppa utförsäljning av sjukhus. Moderaterna har kämpat för de mindre sjukhusen när socialdemokraterna lagt ner verksamhet vid dem. Vi är tydliga med att vi är positiva till den utveckling som gör att andra än regionens egna verksamheter får chansen att fylla lokalsjukhusen med verksamhet. Ett bra exempel är Dalslands sjukhus där man öppnat upp för privata specialistmottagningar.

Att socialdemokraterna inte skulle komma att regera ensamt är också något som måste vägas in. Vänsterpartiet har ställt som villkor för att ingå i en rödgrön regering att vårdval förbjuds. Det är dags att man ger väljarna tydliga besked om den samlade politiken och vilka effekter den kommer få för patienter och personal i Västra Götaland. I potten ligger 90 vårdcentraler, flera hundra engagerade sjuksköterskor och läkare. Och viktigast av allt, vården för nästan 600 000 människor som listat sig på den vårdcentral som just de trivs med

Johnny Magnusson (M)

V ordf i regionstyrelsen

Gruppledare för moderaterna i Västra Götalandsregionen

Gunilla Levén (M)

Oppositionsråd

Västra Götalandsregionen