Oavsett på vilken nivå man håller på med hästar behövs det träning för att det ska bli resultat. Den här helgen befinner sig ett antal ryttare och hästar på Grevagården där de rider två träningspass på lördagen och två på söndagen under B-tränaren, tillika Grevagårdens ägare, Lotta Wahlborgs vakande ögon.

– Vi har en vuxenkurs här i helgen för att motivera ryttarna att träna hästarna nu på vintern. Det är fokus på hoppningen men samtidigt handlar all hoppning om att lära sig att hantera hästarna mellan hindren, så det här första ridpasset har vi bara jobbat med lösgjordhet, berättar Lotta

14 deltagare, varav en har med två hästar, har antagit utmaningen och är fördelade på tre grupper med fem ekipage i varje. Nivån på deltagarna är från 80-90 cm och uppåt. Några av ryttarna håller vanligtvis mest på med dressyr, men hänger ändå på för att få lite lydnadsträning.

– Vi tränar även moment som är viktiga med tanke på hästens hållbarhet, tyngdpunkten de här två dagarna ligger på hållfastheten och vi pratar även om den biten, säger Lotta.

Efter förmiddagens markarbete fortsatte gänget med styrketräning över bommar och låga hinder på eftermiddagen, därefter avslutas helgen med mer utpräglad banhoppningsträning på söndagen.

Annons

– Styrketräningen blir i form av studs och teknikträning, så att hästarna ska kunna jobba med sin springkurva och spänst.

– Banhoppningsträningen blir över olika hindertyper. Syftet är att hästarna ska få lära sig olika typhinder och att ryttarna tränar på att kunna rida till de olika hindren.

Sara Doverholm är en av deltagarna under helgen. Med sig har hon sjuåriga halvblodet Fenway Park G. Efter det första passet är hon nöjd med hästen och träningen så långt.

– Jag har en häst som tenderar att spänna sig när det händer nya saker, nu hade vi inte varit här och tränat på ett år så han gick långt över förväntan i dag, säger Sara.

– Planen är att vi ska prova på att starta lite lätta klasser i dressyr och hoppning under året. Därför tyckte jag det skulle vara en bra start inför säsongen med den här kursen.

Sara konstaterar vidare att det är bra med några pass efter varandra, eftersom det ger möjlighet att få bra hjälp om hennes häst skulle bli lite besvärlig.

– Lotta har full insikt i hur han är. Om han skulle "säga upp sig" så kan han vara lite svår att få tillbaka i arbete, men då är jag trygg med att komma hit en helg så vi kan lösa eventuella problem, säger Sara Doverholm.