I veckan gör biskop Åke Bonnier en visitation av Falköpings pastorat.

Då väljer Ted Rosvall, fram till i höstas kyrkomusiker i pastoratet, att rikta kritik mot Bonnier.

LÄS MERA HÄR: Här är Rosvalls kritik med egna ord

Redan när Rosvall lämnade jobbet som kyrkomusiker med pension i oktober vände han sig mot det han såg som centralstyrning av kyrkan, och påbud om kyrkoseder som människor som bor på landsbygden inte är bekväma med.

— Biskopen vill bara ha ett åtal kyrkor i reguljär drift, och lägga den andra i malpåse. Alla gudstjänster ska firas med nattvard. Men den traditionen bekänner sig inte människor till i den här bygden, säger Ted Rosvall.

Ingen vinst

Att bara använda kyrkorna i Slöta, Yllestad, Åsle och de tre kyrkorna i stan, medan resten bara öppnas i undantagsfall som bröllop och begravning, vinner man inget på, menar Rosvall.

Annons

— Det kostar lika mycket att värma kyrkan i Åsle en gång i veckan som att värma dem i Tiarp, Mularp eller Skörstorp, exemplifierar Rosvall.

Att alltid fira gudstjänst med nattvard på fasta tider ger inget utrymme för populära tema-, familje-, eller musikgudstjänster. Konsekvensen blir färre kyrkobesökare, menar Rosvall.

— Ständig nattvard blir en tröskelhöjare, när vi istället borde sänka trösklarna för att fylla kyrkan. Om somrarna är det bara fantasin som sätter gränser för vad vi kan göra i våra kyrkor. Men påbudet en kyrka, en mässa sätter stopp för det, menar Rosvall

Mot landsbygden

Det är landsbygden som drabbas, menar Rosvall. I stan går det att alternera mellan Mösseberg, Fredriksberg och S:t Olof och få rum med högmässan utan att det sker på bekostnad av arrangemang som lockar fler till kyrkan.

Ted Rosvall har tagit ett kyrkopolitiskt initiativ i Falköpings pastorat. Kyrkfolket är så här långt en Facebook-grupp, som kan utvecklas till en nomineringsgrupp inför kyrkovalet den 17 september. Senast 15 april måste nomineringsgruppen registreras. Enligt Rosvall återstår det några möten innan man bestämmer sig.

Idag är det nomineringsgrupperna Centern, Socialdemokraterna och Borgerlig allians som har ledamöter i kyrkofullmäktige.

Rosvall ogillar kopplingen till politiska partier.

— Det behövs alternativ till de gamla partierna och ledamöterna. Vi vill att det ska vara högt i tak i kyrkan, idag har vanligt folk inget att säga till om.