Den rosa rosetten kan sättas på halsbandet eller kopplet för att visa att hunden, katten eller hästen stöttar Rosa bandets insamling. Om det är en långhårig hund kan den också sättas i pälsen som en tofs. Skara djursjukhus säljer rosetten vid sin smådjursklinik och hästklinik.

Alla intäkter går till Cancerfondens insamling för att bekämpa bröstcancer genom att finansiera forskning, sprida kunskap och bedriva påverkansarbete. Idén till de rosa rosetterna fick Skara djursjukhus från Valla djursjukhus i Linköping som stöttade Cancerfonden på ett liknande sätt.

Annons

— Vi tyckte att det var en rolig grej att även djuren får en chans att stötta insamlingen till bröstcancer. Alla kan hjälpas åt med att samla in på olika sätt, säger Frida Gunnarsson, receptionist på djursjukhuset.

Även kunderna tycker det är en bra idé och redan nu har ett 40-tal rosetter sålts. De säljs oktober ut.

— När folk ser dem säger de "Åh vad roligt", säger Frida.

Många av de som arbetar på djursjukhuset har husdjur och alla djuren bär nu rosa rosetter som personalen köpt. Fridas hund Esme har till exempel fått rosa rosetter på öronen.

De har hon på sig utan att verka ha något emot det. Nu kanske hundarna inte har så mycket att säga till om när matte eller husse sätter på dem en rosa rosett, djursjukhuset tror att djuren inte har något emot att hjälpa till att bekämpa bröstcancer. Deras ägare kan ju också drabbas, varje dag får 20 kvinnor bröstcancer.

Eftersom reaktionerna bara varit positiva från djurägare funderar djursjukhuset på att ha fler insamlingar. Kanske för att stötta forskning på olika djursjukdomar eller något annat välgörande ändamål.