Kampen mot olika cancerformer är ständigt pågående. Under oktober månad är det extra fokus mot bröstcancer med många aktiviteter som pågår i syfte att samla in pengar till viktig forskning.

I år blir det premiär för ett nytt arrangemang i Skövde, då en Rosa bandet-gala kommer att arrangeras på Scandic hotell Billingen den 30 oktober.

Bakom galan står bröstcancerföreningen Agatha Skaraborg, hotell Billingen, studieförbundet Sensus, Skövde Cityförening och Commerce.

– Vi har deltagit på en sådan här gala i Lidköping tidigare och tyckte det var dags för Skövde nu, säger Lisa Fogelberg, som är ordförande för Agatha.

– Huvudsyftet med galan är att samla in pengar till forskning, men vi vill också uppmärksamma arbetet som görs i föreningen, berättar Ewa Åkesson, även hon medlem i Agatha.

Galan kommer att inledas med ett mingel med tillhörande snittar och bubbel. Därefter blir det ett program bestående av mannekänguppvisning med kläder från butikerna i centrum, en minimässa med ett antal lokala företag som visar upp sina verksamheter, samt underhållning i form av ett musikalnummer och ett explosivt dansnummer i rosa färger.

En biljett till galan kostar 170 kronor och börjar säljas i dag, onsdag. Antalet biljetter är begränsat, vilket innebär att den som funderar på att delta bör hålla sig framme för att vara säker på att få en.

Annons

Men det är inte bara på hotell Billingen det kommer att märkas att oktober är en rosa månad. Redan nu möter den som besöker Skövde centrum rosafärgade affischer som uppmanar förbipasserande att skänka en gåva till forskningen. Dessutom är det många kedjor som har egna kampanjer på samma tema.

Sanna Gerhardsson är marknadskoordinator på Skövde cityförening. Hon uppskattar att man kan samarbeta om ett sådant här angeläget ämne och konstaterar att det ger ett mervärde på flera sätt.

– Vi hade fått en förfrågan tidigare att göra något under den här månaden men visste inte vad. Sedan kom den här idén från Agatha jättelägligt.

– Våra medlemmar tyckte det var en bra idé som man kan och vill vara med och promota, så det här är en samlande aktivitet som tillför något för hela stadskärnan, säger Sanna.

Utöver rosa affischer kommer det även bli en annan väl synlig aktivitet med samma tema i centrum under vecka 43, då en installation med 240 behåar kommer att hängas upp. Först inne på Commerce, sedan på nätstaketet som just nu omgärdar Hertig Johans torg.

– Det blir en del av vår pink week, som vi har i syfte att skapa medvetenhet om bröstcancer. Antalet representera den mängd kvinnor i Skaraborg som drabbas av bröstcancer varje år, berättar Nicole Schelin från Commerce.

– Just nu samlar vi ihop behåar till den planerade installationen. Vi tar emot alla typer och alla former i en insamlingsbehållare som står inne på Commerce.

Då Rosa bandet-galan hålls i Skövde för första gången vågar arrangörerna inte sia om vad det kan tänkas generera i pengar. Klart är dock att man redan nu tänker att det ska bli en fortsättning.

Och klart är också att de pengar som kommer in gör nytta.

– Det händer mycket på forskningens område, det märker vi som är drabbade, så pengarna gör nytta, säger Lisa Fogelberg.