VANUATU

Rolf var i Port Vila Vanuatu, när cyklonen Pam slog till fredag natt.

– Jag blev evakuerad från mitt lilla hotell nere vid en strand in till ett säkert ”cyklonskydd”, vilket låg inne på Holiday Inn Resort i stan.

Sammanlagt blev 150 personer flyttade dit och fick bo där i flera nätter.

Vid 18-tiden på fredagskvällen slog Pam till – kraftiga vindar som ökade hela tiden och fruktansvärt ösregn.

– Ljudet av den konstanta vinden lät som ett rytande lejon och det kommer jag nog aldrig att glömma.

Rolf har aldrig hört något liknande, höststormarna i Skaraborg och stormen Gudrun har varit av en helt annan och betydligt mindre dimension.

Hus i spillror

Vindarna slog hus i spillror, fällde träd och människoliv gick till spillo. Idyllen hade förvandlats till katastrofplats. Efter tio timmar var det över och Rolf kunde lämna ”bunkern” i källaren.

Ute väntade förödelsen.

– Begravningar sker direkt. Döda kroppar i fuktig och 34-gradig värme, utan kylmöjligheter, är inget man sparar i flera veckor, förklarar Varnhemsbon.

Tillbaka vid stranden

På söndagen åkte Rolf ut och tittade på sitt lilla första strandhotell, som bestod av små stugor.

– Nästan alla palmer var nedblåsta och fällda över de små husen. ”Tv-hyddan” var fylld med grenar och skräp upp till taket, cementmuren som skulle skydda från havet var flyttad ett par meter, konstaterar Rolf.

I måndags kväll blev han tillsammans med cirka 100 västerlänningar evakuerad med ett Herculesplan från Australiens flygvapen. Planen flyger in förnödenheter, bilar och experter av olika slag till Port Vila och tar med turister och andra utlänningar, som bor i Vanuatu, tillbaka till Australien.

Annons

Efter lämnade sig Rolf ett Vanuatu i kaos.

– De flesta västerlänningar har klarat sig bra, men lokalbefolkningen har drabbats hårt – säkert hundratals omkomna och ännu fler skadade. 90 procent av husen i huvudstaden Port Vila har skadats eller är helt förstörda.

På de avlägsna öarna är det ännu värre.

Erfaren resenär

Rolf Johansson reser på det ”gammalmodiga” sättet, utan mobiltelefon och laptop, tar kort med en vanlig kamera, letar alltid efter en fast PC överallt.

– Just nu står jag i receptionen på Mediterranean Hotell i Darwin där jag bor. Resan var en födelsedagspresent till mig själv.

Han fyller 65 år den 27 mars och fyraveckorsexpeditionen ”Oceania” innefattade en vecka vardera på Papua Nya Guinea, Solomon Islands, Vanuatu och Öst-Timor.

– Aktiviteterna i Darwin och naturen omkring fungerar som rena terapin för vad jag upplevde på Vanuatu. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Cyklonen Pam

Cyklonen Pam är av kategori 5, vilket är den högsta nivån som finns. Det innebär kontinue..

Cyklonen Pam

Cyklonen Pam är av kategori 5, vilket är den högsta nivån som finns. Det innebär kontinuerlig, stadig vindstyrka på minst 60 meter per sekund och vindbyar på minst 85 meter per sekund (300 km/h).

Pam är den största cyklonen på 15 år i hela Stilla havet, och den största som någonsin drabbat Vanuatu och huvudstaden Port Vila.

Vanuatu har nog flyttats minst 10 år tillbaka i utvecklingen. Halva bruttonationalprodukten består av turistinkomster, och turisterna kommer att dröja – de flesta hotellen stänger nu för reparationer och ombyggnader.