Den grönblå majoritetens budgetförslag för regionen får, inte helt oväntat, kritik från den röda oppositionen.

– De slår sig för bröstet och hävdar att det går bra. Men tittar man i delårsbokslutet ser man att det är tufft för sjukhusen. Budgeten innehåller inte reformer för att ta tag i sjukhusens ekonomi eller för att patienterna i Skaraborg ska slippa stå i kö. Det är ett slätstruket förslag för att vara ett valår, säger Alex Bergström (S) från Falköping, regionråd i opposition.

Vänsterpartiet uttrycker kritik i ett pressmeddelande med uttalande från Eva Olofsson, regionråd och regional talesperson i sjukvårdsfrågor för partiet.

– Budgeten kommer i ett läge när sjukhusen dras med ekonomiska underskott samtidigt som de har personalbrist och vårdköer. Den politiska ledningens svar är – inte en krona extra inför 2019. Jag erkänner att jag är förvånad över deras handlingsförlamning inför vårdens stora utmaningar, säger hon.

Även Socialdemokraternas gruppledare Helen Eliasson uttrycker förvåning.

– Egentligen borde jag inte vara förvånad – det här är en budget helt i linje med moderatledda majoritetens politik. Men jag hade ändå förväntat mig lite mer av insikt kring de problem vi ser i sjukvården i VGR, säger hon i ett pressmeddelande.

Annons

Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna väntas den närmsta tiden presentera sina skuggbudgetar för Västra Götalandsregionen.