Den här veckan och nästkommande vecka pågår utgrävningar av husgrunden av långhuset, öster om kyrkogrunden, på Kata Gård. Det är här som arkeologer tror att vikingakvinnan Kata bodde tillsammans med sin härskande familj.

Utgrävningen är ett projekt mellan Västergötlands museum och Göteborgs universitet. Arkeologstudenter från kursen "Publik arkeologi" finns på plats för att gräva samt berätta om historien kring fynden för besökare.

Under onsdagsmorgonen grävdes en riktig dyrgrip upp av en av studenterna. Det är en bronsring från 900-1000-talet. Den är ovanligt välbehållen med tydliga ornament vid ringslutet.

— Den har nog inte använts som en ring runt ett finger utan troligen hängt runt halsen. Förmodligen är den tappad, säger Maria Vretemark som är projektledare för utgrävningen.

Ringfyndet har givit såväl studenter som arrangörer blodad tand.

— Det är roligt att inte bara hitta matrester och trasiga krukskärvor. Nu hoppas vi hitta fler föremål av det här slaget. Vi har 3-4 decimeter kvar att gräva i husgrunden, säger Maria Vretemark.

Hon beskriver projektet som mycket lyckat hittills.

— Det har gått jättebra. Studenterna håller i visningarna och det har kommit jättemycket folk, mellan 700 och 800 besökare om dagen, säger Maria Vretemark.