– Det här är vår egen version av ABBA:s fantastiska musik, säger Helena Hvistendal Philipson, en av jurymedlemmarna.

Revymakarnas nästa produktion heter "Det bästa av Björn och Benny" och baseras på ABBA:s musikaler "Chess", "Kristina från Duvemåla" och "Mamma Mia" och har premiär på Trettondagsafton 2019.

Under lördagen pågick uttagningen i deras lokaler i Hasslum under ledning av regissörerna och koreograferna Bo Westerholm och Yvonne Schönborg Strömer. Många intresserade från hela länet hade anmält sig.

– Vi började med uttagningarna redan i fredags, de som kommer hit har fått söka till olika kategorier som solosång, kör eller dans. I fredags hade vi gehör- och stämsångsprov. I dag fortsätter vi och kommer säkert att hålla på till åtta på kvällen, säger Yvonne Schönborg Strömer.

Juryn är hittills mäkta imponerade av vad de sett och hört.

– Vi har haft många överraskande bra sångare.

Under lördagen fram till lunch hade de lyssnat på elva kandidater till olika roller i den nya uppsättningen.

– När de gör sitt soloframträdande testar vi även om de kan ta regi. De måste kunna leverera en text på ett bra sätt. Det räcker inte att kunna sjunga vackert. Så här långt har det varit en hög nivå rakt över. Det är jätteroligt, säger Yvonne.

En del har varit välkända ansikten, men det har även dykt upp en del helt nya.

Annons

– Några har varit med i Revymakarna som barn och återvänt. Vi är en bra plantskola. Det är många härifrån som fortsatt till Skara skolscen eller till Göteborg.

Helena Hvistedal Philipson förklarade att man länge velat göra någon av Björn och Bennys musikaler, men det har inte varit lätt att få rättigheter till musiken.

– Det här var ett sätt att få göra något av deras fantastiska musik. Vi fick okej att göra låtarna som ett musikkollage, berättar Helena.

Uttagningarna ska vara klara sista juni.

– Men resultatet kommer dröja några veckor, alltså innan rollbesättningarna är färdiga, säger Bo Westerholm.

Alla i juryn är själva rutinerade och proffs på sitt område, antingen som sångare, koreograf eller regissör och har flera uppsättningar med Revymakarna i bagaget. De vet vad de letar efter.

– Minsta lilla i rösten hörs på en gång. Det tar bara en minut för det första intrycket. Men vi vill locka ut det allra bästa ur var och en, säger Bo.