Ungefär hälften av den mat vi äter i Sverige är importerad. I vårt globaliserade samhälle där marknaden kan förse oss med allt vi kan önska (och mycket till) har vi skaffat oss väldigt välberesta ingredienser i vår vardagsmat. På gott och ont.

Alla frukter och grönsaker vi kan tänka oss finns tillgängliga året om. Billigt? Praktiskt? Tills för några månader sedan i alla fall…innan vädret där i Sydeuropa ställde saker på enda. Helt plötsligt fanns inte allt det där som blivit så självklart i riklig mängd längre i affärerna.

Visst är det rätt rejält skrämmande att väderförhållandena blivit så förändrade att vi inte längre kan räkna med spanska primörer året om. Samtidigt kan jag känna att det är ett viktigt uppvaknande. Vi måste helt enkelt inse att det är hög tid att bygga upp en tryggare livsmedelsförsörjning här.

* * *

Annons

Det har länge pratats om klimatsmart mat, hur vi ska äta för att minska vår klimatpåverkan och så vidare. Nu har vi liksom kommit ett steg närmare elden, till en punkt där läget är lite skarpare. Hur ska vi säkra maten i klimatförändringarnas spår? 
Livsmedelsindustrin står för cirka hälften av vår klimatpåverkan, vi har inte lyckats förändra våra matvanor av egen kraft, så nu får vi kanske vänja oss vid årstidsanpassat vare sig vi älskar kålpudding eller ej… hi, hi.

Nej vi är ju långt ifrån svält och nöd här idag de flesta av oss, men tankarna väcks kring hur vi skulle kunna berika vårt lokala samhälle med mer lokal mat och samtidigt stå tryggare framöver.

Jag handlar nästa aldrig grönsaker eftersom vi i stor utsträckning är självhushållande på det, men att hela Sverige skulle leva på enbart svenska livsmedel, hur vore det? Hur skulle det funka? Tänker mig att det vore underbart att återigen se lokala matmarknader blomma upp i var småstad! Att det vore riktigt gött om varje konsument kunde skaka hand med sin livsmedelsproducent och veta hur de jobbar.

* * *

Vägen dit är kanske inte så lång som vi kan tro…

I onsdags gick startskottet för en ny företeelse som vuxit enormt i Finland och letat sig ända hit till våra trakter. Nämligen Reko-ringar. Vad för något? Jo en plattform för handel av lokal mat. Genom att bli medlem i Facebook-gruppen Reko-ring Skövde eller Falköping kan lokala livsmedelsproducenter berätta vad de har att sälja och lokala konsumenter beställa vad de vill handla vid en förutbestäm tidpunkt varje eller varannan vecka.

Första träffen i Skövde blev vi 27 producenter som tillsammans sålde kött, ägg, grönsaker, honung, mejeriprodukter, inläggningar, äppelmust med mera för drygt åttiotusen kronor till massor av glada kunder en riktigt kall och blåsig kväll. Man skulle kunna likna det vid en bakluckeloppis fast för lokal mat där allt är förbeställt. Över tvåtusen personer har anslutit sig sedan min man drog igång Skövde-gruppen i januari. Fantastiskt att uppleva det intresset för att få äta traktens egen mat!

Varför göda en farligt feberhöjande global livsmedelsindustri när vi kan handla lokal mat som månar om planeten, värmer i själen och bygger ett tryggare å trivsammare lokalsamhälle?

Mat