Hanna Regebro är 47 år och född och uppvuxen i Skövde. Sedan 2001 har hon haft olika arbetsuppgifter och chefspositioner inom Miloverkstaden, nuvarande Markverkstaden, Försvarets materielverk, FMV och Förråd, service och verkstäder. Nu lämnar hon sin "gamla" invanda miljö och tar över efter Rickard Johansson, som varit förbundsdirektör på RÖS de senaste fem åren.

Hittills har Hanna arbetat i en arbetsmiljö präglad av teknik, men det är inte teknisk kompetens som gett henne de olika chefstjänsterna, utan förmågan att leda människor på ett bra sätt.

– Tekniken i sig har aldrig varit min uppgift. Jag är satt att leda verksamheten så den når uppsatta mål och skapa förutsättningar för andra, så de kan göra sitt jobb på ett bra sätt, säger Hanna.

Att Regebro nu byter arbetsgivare beror inte på att hon aktivt sökte något nytt, utan att ett lämpligt jobb blev ledigt och att hennes pappa tipsade om det.

I kravspecifikationen på den sökande nämndes analytisk förmåga och förmåga att se helheten i verksamheten. Ekonomisk bakgrund och ett coachande, förändringsbenäget och transparent ledarskap och förhållningssätt fanns också på önskelistan.

Annons

– Det var många delar som passade in på mig och mitt sätt att arbeta och när jag kom in på räddningstjänsten fick jag också en skön känsla direkt. Det kändes som det skulle vara kul att jobba där och det kändes bra när jag träffade ledningsgruppen, säger Hanna.

Bland arbetsuppgifterna som Regebro kommer att jobba med finns samverkan och samarbete mellan de olika medlemskommunerna, nätverkande med övriga räddningstjänster och polis och ambulans, samt räddningstjänstens funktion i det svenska totalförsvaret.

Diskussionen om framtiden för övningsfältet i Hasslum, där kommunen köpte marken under fjolåret, kommer också att vara ett aktuellt ämne.

– Det är en plats som ger viktiga övningsmöjligheter för räddningstjänster i hela landet, men även för personal inom ambulansen och polisen som jag förstått det. Det handlar om att se till att verksamheten finns kvar, säger Hanna.

När Hanna börjar sitt jobb som förbundsdirektör den 1 mars är hon första kvinna på den tjänsten i RÖS. När det gäller landet i övrigt har, såvitt Hanna vet, även räddningstjänsten i Borås och Räddningstjänst syd kvinnor som chefer.

Själv lägger hon dock inget stort fokus på genusfrågan.

– Jag har arbetat i mansdominerad organisation tidigare och det har fungerat bra. Jag ser det inte som en utmaning för att jag är kvinna, utan utmaningen blir istället att gå in i en helt ny organisation och lära mig vad den handlar om, säger Hanna.

Klart är att hon ser fram mot sitt nya jobb.

– Det ska bli väldigt roligt att testa något helt nytt och träffa nya människor, säger Hanna Regebro.