Den internationellt välkända fotbollsdomaren Jonas Eriksson har vanligtvis ett späckat schema, och varje år har han inte tid till fler än 10–15 föreläsningar.

— Men jag skulle gärna vilja hålla fler än så, berättar Eriksson.

Så sent som i tisdags, två dagar innan stoppet i Falköping, var han omringad av världsstjärnor när han dömde landskampen mellan Holland och Italien på Amsterdam Arena. Under torsdagen föreläste han både vid företagarlunchen på Hotell Falköping och för eleverna på Ållebergsgymnasiets NIU-program i fotboll.

När Eriksson klev upp på Margaretasalens scen framför pyttlunchens deltagare fick han ett varmt mottagande.

— Applåder på jobbet hör inte till vanligheterna, konstaterade han med ett skratt.

"De sa, döm själv"

Jonas Eriksson är född och uppvuxen i Luleå, men bor numera i Sigtuna utanför Stockholm.

— Som ungdomsspelare var jag hemsk. Jag kom inte alls överens med fotbollsdomarna. Då sa någon att jag skulle testa döma själv, och det gjorde jag. Det som jag tyckte mina domare gjorde dåligt ville jag göra bättre, det vill säga lära och förklara, berättar Jonas Eriksson.

Vid sidan av domarkarriären har Jonas tidigare jobbat som journalist och byggt upp ett företag som jobbat med TV-sporträttigheter. Numera är det bara fotbollen som tar upp hans tid.

Annons

Idag, vid 43 års ålder, har han hunnit döma 315 allsvenska matcher och över 150 internationella fotbollsmöten. På sitt CV har han bland annat finaler i UEFA Super Cup och UEFA Europa League. Utöver detta har han även dömt över 40 Champions League-matcher, det vill säga de främsta klubbarna i världen.

"Lär av misstagen"

Huvudämnet för torsdagens föreläsningar i Falköping var hur man tar viktiga beslut under extrem press, något som Eriksson förstås har stor erfarenhet av.

Han gav åhörarna ett antal bra råd, bland annat att våga ta beslut och tro på sig själv och sina beslut.

— För hur ska du få någon att tro på dig om du inte tror på dig själv?

Misstag gör alla. Det är viktigt att erkänna och lära av dem, enligt domaren.

— De bästa domarna är de som gjort misstag och sedan lärt sig av dem. Men det är också viktigt att lära sig av korrekta beslut.

Jonas pratade också om vikten av att skapa relationer, att behandla alla lika, men att hantera alla olika.

Jonas blandade en stor mängd humor med intressanta tankar som kan tillämpas i de allra flesta ledarskapssammanhang, likväl i näringslivet.

Elever ställde frågor

Man kan tänka sig att en domare på Erikssons nivå tjänar bra med pengar, men han påstår att han tjänar mindre än materialförvaltarna i klubbarna han dömer. Jonas säger sig ändå ha världens bästa jobb.

— Man har nästan alltid kul på jobbet, och det är utmanande och utvecklande. Man kan alltid nå längre, och målet nu är att döma en Champions League-final eller en VM-kvartsfinal.

Föredraget för fotbollseleverna på gymnasiet följdes av en frågestund där eleverna bland annat undrade vilka som är de bästa lagen att döma, hur många år det tar att komma upp på den nivån som Eriksson befinner sig på idag och hur han laddar upp inför en match.