Manspodden har gjort sig känd för att åka ut på stan och göra sina program. Markus Trautmann och Leif "Jitte" Jutelius har sänt sin podd från en boxningslokal, en cigarrklubb, ett tåg och en bil. Men de har hängt kvar i Stockholmsområdet.

Fakta: Poddradio

Poddradio är ljudfiler som laddas ner till telefonen eller datorn. Programformatet tillåter ..

Fakta: Poddradio

Poddradio är ljudfiler som laddas ner till telefonen eller datorn. Programformatet tillåter längre samtal än marksänd radio, som har en mer strukturerad tidtablå.

I en podd är det ofta två personer som samtalar, det kan vara två personer som alltid återkommer, eller en person som gör intervjuer.

Exempel på kända poddar är Filip & Fredrik, Alex & Sigge, Värvet och TKNAS, Till slut kommer någon att skratta.

Tills nu. I förra veckan var programledarna på plats i Skara för att premiärsända Manspodden från en annan ort än huvudstaden.

— Det var en slump att det blev Skara, men det var väldigt roligt. Vi pratade med folk på stan och det var många nyfikna som kom fram och undrade vad vi gjorde när vi satt på bänken och pratade, berättar Markus Trautmann.

Både han och Jitte har ett förflutet från marksänd radio. När Markus var pappaledig lyssnade han mycket på poddradio och då insåg han att det behövs mer variation i utbudet. Tillsammans med Jitte skapade han Manspodden. Där pratar de om allt mellan himmel och jord, men med en manlig knorr.

— Vi tycker att det finns ganska få forum som vänder sig tydligt till män. Det ska vara lättsamt och vi vill att det ska kännas levande. Därför åker vi ut till olika platser och sänder, förklarar Markus Trautmann.

Annons

Nu har Manspodden varit i gång ett år och intresset för den har växt stadigt. Podden har omkring 50 000 lyssnare varje vecka. En fjärdedel av dem är kvinnor.

— Alla är välkomna att lyssna på oss. På facebook ser vi att en stor del av fansen är kvinnor och det är jätteroligt.

I Manspodden finns flera fasta programpunkter, som "Pumpar eller dumpar". Man låter också en man eller kvinna tycka till under rubriken "Mannen/Kvinnan har ordet". Under besöket i Skara var det förstås Bert Karlsson som fick ordet och han passade på att kasta en känga mot Gudrun Schyman och FI apropå den kvinnofälla som flyktingkvinnor kan hamna i om de placeras i korridorsboende, där de boende lagar mat gemensamt. Då är det enbart kvinnorna som lagar mat.

"Nu efterlyser jag partierna som säger att de är feministiska, att de också inräknar invandrarkvinnorna i det här, men det vågar de väl inte ta i, för det är för känsligt", säger Bert Karlsson.

I programmet lovade att försöka få en replik från Gudrun Schyman, hur har det gått?

— Hon har tackat nej. Hon fick lyssna på Bert, men ville inte vara med. Det är jättetråkigt, men kanske hon ändrar sig, säger Markus Trautman, som annars var väldigt med besöket i Skara.

— Det var första gången vi var där. Det var supertrevligt. Vi gick runt i stan, besökte domkyrkan och åt på en nyöppnad restaurang. Till slut hamnade vi på Hötorget, där vi gjorde podden.

Han är också glad att Bert Karlsson ställde upp.

— Vi ville ha en lokal person och Bert var den förste vi kom på. Han kallar sig ju Skara-Bert. Vi är superglada att han vill vara med.

Gav Skaraborgsbesöket mersmak för att åka ut och sända mer i landet?

— Det gjorde det verkligen. Så fort vi är ute och reser, ska vi försöka ta tillfället i akt. Vi vet att vi har lyssnare i landets alla hörn.

Här kan du lyssna på Manspoddens avsnitt från Skara.