Den sista torsdagen i månaden, fyra månader framöver, kommer det att bli ståuppkomik på Laserdome i Skövde. Förutom etablerade komiker så kan de som vill prova på hur det känns att inför publik stå på en scen, helt ensam med bara en mikrofon, och försöka vara rolig.

– Vi kommer att köra så kallad open mic, det vill säga att man får en fyra, fem minuter att testa sina skämt, säger Jimmy Karlsson, ståuppkomiker från Värsås.

– Den stora tjusningen med ståuppkomik är att man kan sitta hemma och skriva och tycka att det blir hur roligt som helst, men man vet inte om det verkligen är kul förrän man står framför en riktig publik.

Avsikten med projektet är att få igång den lokala humorn.

– Det måste finnas något mer än Uti bögda som folk kan skratta åt. Jag har länge haft en idé om att starta en humorklubb i Skövde. Det är ju en ganska stor stad med högskola och allt. Tillsammans med Laserdome har vi tagit fram det här konceptet.

Jimmy lovar att de som anmäler sig kan få lite tips och tricks om hur man beter sig på scen.

Det blir också uppträdande av etablerade ståuppare. Under första kvällen kommer, förutom Jimmy själv, Christian Kalcic, Ellinor Johansson och Tina Bergérus att uppträda.

– De är alla från Göteborg och vi har giggat ihop mycket de senaste åren.

Plus då ett ännu så länge okänt antal nybörjarkomiker till open mic.

Annons

Jimmy Karlssons komikerkarriär startade för ungefär fem år sedan med en ståuppkurs i Skövde under ledning av Anders Celin.

– Han var aktiv ståuppare då och känd för att ha dragit på sig flest radioanmälningar för ett skämt på Sveriges Radio.

Kort därefter så gjorde Jimmy sitt första riktiga gig. Det var på Husaren, och i en av bandet Arkivets pauser tog Jimmy över mikrofonen.

– Jag hade kraftig ångest innan jag gick upp. Som komiker får man en ganska omedelbar feedback från publiken. Skrattar ingen så är du dålig.

– Men det gick jättebra. Det var verkligen en drömdebut med mycket skratt och trevlig stämning. Men jag var så nervös så jag kommer knappt ihåg framträdandet alls.

Jimmy insåg att han var bra på det här med ståuppkomik och ville fortsätta.

– Alla som någon gång varit uppe på en scen och fått den responsen, adrenalinpåslaget och känslan av odödlighet vet vad jag pratar om.

Efter detta tog stå upp-karriären fart, med ett första "riktigt" gig, på en klubb i Göteborg.

– Jag märkte då att min humor funkade även utanför kommungränsen, och jag har fått fler och fler gig och även fått öppna åt de "stora" komikerna. Jag har uppträtt i stora delar av Sverige och gör kanske 35 till 40 gig om året. Dock bara ytterst få i Skövde.

– Nu blir jag nog mera igenkänd i till exempel Borås än här hemma, säger Jimmy.

Under en tid var Jimmy med i humorgruppen Haveriet, med medlemmarna Oscar Nilsson, Filip Hjelmér och Carl Stanley.

– Vi hade ett koncept där vi turnerade och sålde en helkväll med ståuppkomik. Det varade ungefär åtta, nio månader innan Carl Stanley slog igenom på allvar och var tvungen att sluta.

Som förebilder inom ståuppkomiken nämner Jimmy namn som Hasse Brontén och den brittiske komikern Jimmy Carr.

– Jag gillar ståuppare som har något att säga, men det får också gärna finnas inslag av mer instinktiv humor.

På torsdag är det då dags för första Comedy-Dome i Skövde.

– Det vore så himla kul om vi kunde få det här att funka. Stan kryllar ju av roliga människor och jag kan väl inte vara den enda som tycker om att få folk att skratta, säger Jimmy Karlsson.

I ett försök att få folk att skratta utmanade vår nyhetschef, Börje Andersson, Jimmy på en ordvitsbattle. Hur kul det blev kan du se i filmen nedan. Och den som vill kan skicka in sin bästa ordvits till red.sn@vgt.se.