Amalia Eriksson föddes 1824 i Jönköping – men vid mitten av 1800-talet var kvinnor fortfarande utestängda från många typer av näringslivsverksamhet.

Därför sticker det ut lite extra att Amalia, efter makens död, fick tillstånd att starta och bedriva ett sockerbageri i Gränna.

Datumet? 10 januari 1859, något som går att läsa i tillståndspapprerna som Amalias Hus har publicerat. Twitterkontot Kvinnohistoria uppmärksammade även årsdagen [se tweet nedan].

Och det blev inte vilket bageri som helst - Amalia blev den första att tillverka polkagrisar. Godiset och sockerbageriet blev en succé, och Amalias bageri fick så småningom flera efterföljare med polkagristillverkning i Gränna.

Efter Amalia Erikssons död övertogs polkagrisföretaget av dottern Ida, som drev det fram till sin död 1945, och sedan 2003 finns det ett hotell i sockerbageriets gamla lokaler. 1997 restes en staty i Gränna till minne av Amalia Eriksson och hennes gärning.

När den här artikeln skrivs är det den 10 januari 2018 – och vi önskar därför Amalia och hennes polkagrisar ett varmt grattis på 159-årsdagen!