Politikerna i regionfullmäktige styr över viktiga samhällsfunktioner. Sjukvården är den största uppgiften, men regionen sköter även kollektivtrafiken, driver naturbruksskolor, står bakom mycket inom kulturlivet, påverkar väginvesteringar och mycket mer.

Efter förra valet bildades en majoritet som sedan dess styrt Västra Götalandsregionen: Grönblå samverkan som består av de fyra borgerliga partierna och Miljöpartiet.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna befinner sig i regionen i opposition.

I regionfullmäktige sitter 149 ledamöter och 25 av dessa kommer från Skaraborg. Ett flertal av dessa ställer upp på nytt i höstens regionval.

Alex Bergström som idag är regionråd för Socialdemokraterna återfinns överst på Socialdemokraternas lista, där också andra kända regionpolitiker som Johan Ask från Skövde, Anna-Karin Skatt från Tidaholm och Susanne Larsson från Falköping finns.

I topp på Centerpartiets lista finns Gunilla Druve Jansson från Skara och Ulf Eriksson från Falköping, vilket är de två centerpolitiker från Skaraborg som sitter i regionfullmäktige idag. Regionfullmäktigeledamoten Conny Brännberg från Skövde toppar Kristdemokraternas lista.

Annons

Sverigedemokraternas lista toppas av Magnus Harjapää, som visserligen bara är ersättare men som eftersom avhopparen Hanna Wigh inte närvarat i regionfullmäktige haft möjlighet att ta hennes plats.

I andra partier har det kastats om i toppen, med nya namn överst på listorna. Vänsterpartiets regionfullmäktigeledamot Egon Frid har uttryckt besvikelse över att han inte placerats högre än plats sex på nya listan, som toppas av Bille Karlsson från Skara.

Miljöpartiet har placerat sin regionfullmäktigeledamot Roland Wanner på plats fem och toppar med Peter Sögaard från Skövde.

Det tidigare kommunalrådet i Skara Charlotte Nordström sitter inte i regionfullmäktige idag, men toppar regionlistan för Moderaterna.

Ulla-Britt Hagström är enda liberalen från Skaraborg i regionfullmäktige och hon finns nu på andra plats på regionlistan. Pär Johnson från Lidköping är förstanamn.

I Västra Götaland finns fem valkretsar, som förenklat kan beskrivas som: Göteborg, orter runt Göteborg, Sjuhärad, Skaraborg samt Bohuslän och Dalsland i den norra valkretsen.

Den östra valkretsen utgörs av 15 kommuner i Skaraborg.