Det var vid patrullering på Timmervägen i Södra Ryd på måndagskvällen som en polis blev träffad av en grön laserstråle. Polisen drabbades av sveda i ögonen och behövde uppsöka sjukhus för kontroll. Under tisdagen ska ett återbesök på sjukhuset göras.

Polisen har inte kunnat påträffa någon misstänkt gärningsperson efter händelsen.

För Skövdepolisen är det andra gången på bara några veckor som enskilda poliser utsätts för någon typ av våld. Den 3 oktober utsattes en polis för en grov misshandel på Resecentrum i Skövde.

– Det är klart att det är oroväckande att poliser utsätts, men jag skulle inte säga att det har skett någon dramatisk ökning och det finns inget samband mellan de två händelserna, säger Joakim Nordlund.

Problemen med laserpekare, och främst med det starkare gröna laserljuset, var vanligare för några år sedan, enligt polisen.

– Vi kände att det hade blivit lugnare, men den här typen av brott dyker fortfarande upp emellanåt, säger Joakim Nordlund.

Det är ofta svårt för polisen att kunna bevisa att någon har använt en laserpekare.

– Det blir ju ofta svårt att utreda eftersom det är möjligt att lysa på någon från långt håll, säger Joakim Nordlund.

Fakta: Laserpekare och tillstånd

För att inneha en laserpekare med starkt ljus krävs tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigh..

Fakta: Laserpekare och tillstånd

För att inneha en laserpekare med starkt ljus krävs tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten. Laserpekare finns med grönt, rött och blått ljus. Det är dock inte färgen i sig som är avgörande för hur starkt laserljuset är.

Styrkan på laserljuset bedöms på en skala där 1 är det svagaste ljuset och 4 är det starkaste. Den som säljer laserprodukter med starkare ljus är skyldig att kontrollera att köparen har tillstånd att använda laserverktyget.

Laserpekare används främst vid föreläsningar i mörkare lokaler där laserpekaren i stället får funktionen som ett pekverktyg eller en penna.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Annons