Är du på plats?
Tipsa

Situationen inträffade vid 21-tiden på den kilometerlånga shoppingavenyn i Frankrikes huvudstad. Det är oklart varför skottlossning utbröt – men enligt flera medier kan det röra sig om ett misslyckat bank- eller butiksrån. En obekräftad uppgift gör gällande att personen som utförde attacken hoppade ut från ett fordon och började skjuta mot en parkerad polisbuss.

Anna Nyberg, journalist från Falköping, befann sig på teatern Moulin Rouge i stadsdelen Montmartre när skjutningarna inträffade.

– När vi kom ut från showen stod ett antal poliser utanför. Jag gissar att de hade ökad bevakning på platser där mycket folk var samlade. Det var lugnt på gatorna i området och människor gick i klungor. Ett antal polisbilar med påslagna sirener drog förbi men annars var det inget påtagligt, säger hon till tidningen.

Men givetvis är Nyberg upprörd över torsdagens attack i Frankrikes huvudstad:

– Som journalist vill jag vara i händelsernas centrum, men nu när jag är det blir jag bara så himla arg på de som tar till våld och begår dåd som det här, säger Anna Nyberg.

Det kända turistmålet Champs Élysées evakuerades på människor och polisen uppmanar folk att hålla sig undan.

Nyhetsbyrån Reuters uppgav tidigt att det kunde handla om två gärningsmän, varav den ena skjutits till döds. Den andre skulle jagas i området. Men vid klockan 23 sade, enligt TT, en talesperson för Frankrikes inrikesdepartement att det bara rörde sig om en gärningsman, som alltså skjutits till döds av polis. Brittiska Daily Mail skriver att gärningsmannen var utrustad med Kalasjnikov. Enligt en poliskälla till Reuters var personen i fråga känd sedan tidigare av fransk underrättelsetjänst.

Strax efter skjutningen slog insatsstyrkan till mot den misstänkte skyttens bostad i östra Paris.

Enorm säkerhet

Om drygt tre dygn inleds det franska presidentvalet. Säkerheten i huvudstaden är sedan tidigare rigorös med drygt 50000 extrainkallade poliser och tungt beväpnade militärpatruller vid större turistmål som Notre Dame och Sacré-Cœur samt tågstationer som till exempel Gare du Nord och förstås flygplatser som Charles de Gaulle.

Under torsdagskvällen, i samband med skjutningen, hölls för övrigt en tv-sänd presidentkandidatsdebatt. Där deltog förstås storfavoriterna Emmanuel Macron från vänsterliberala En Marche! (ungefär På språng! reds. anmärkning) samt Marine Le Pen, Nationella fronten.

Nyligen slog fransk polis till mot en bostad i Marseille där man fann tre kilo sprängmedel och en flagga med terrorsekten IS emblem. Två personer kunde gripas.