På fredag startar shoppinghelgen i Skövde centrum. Då lanseras tre så kallade pop up-butiker på initiativ av Rapp fastigheter och Skövde cityförening.

Fenomenet härstammar från storstäderna. Efter att idén lyfts bland Skövde cityförenings medlemmar på ett frukostmöte i januari har Rapp fastigheter nappat på trenden att företagare tillfälligt fyller tomma lokaler som väntar på permanenta hyresgäster.

I Onesides gamla lokal på Långgatan kan man kika på elskotrar.

– Det är duktiga företagare men som inte har möjlighet att stå med ett permanent hyreskontrakt, som Etek till exempel som säljer sina produkter på webben. I tidsglappet som uppstår innan en ny permanent etablering skall ske så är det perfekt att lyfta in pigga uppstickare för att hålla platsen vid liv, förklarar Filip Rapp.

Att tillfälligt låna ut tomma lokaler till företag som vill ha utförsäljning eller lagerrensning är inget nytt i sig. Det nya är att det nu sätts i system.

– Det som händer många gånger när lokaler står tomma är att läget blir dött. Besökare räknar bort lokalerna. Med det här konceptet gör vi det levande igen.

Skövdekonstnären Maria Johansson är en av dem som gör pop up-debut i centrum med sina målningar. Filip Rapp berättar att intresset för konceptet är extra stort bland konstnärer.

– De står på kö för att få göra utställningar och synas med sin konst. Maria Johansson, som ska ställa ut i Ejes gamla lokaler, jobbar med konst i skyltfönstret. Utställningen förnyas under två veckor innan det är dags för nästa konstnär. Vem det blir kan jag inte avslöja nu, säger Filip Rapp.

Annons

Här är de aktuella pop up - butikerna

I före detta Onesides lokal på Långgatan 20 kommer företaget Etek Sweden att visa och erbj..

Här är de aktuella pop up - butikerna

I före detta Onesides lokal på Långgatan 20 kommer företaget Etek Sweden att visa och erbjuda provkörning av sina elskotrar och sparkcyklar med batteridrift.

I före detta Wickmans lokal, också på Långgatan, kommer Assbecks fashionhouse att flytta fram en del av sin verksamhet under handelshelgen.

I Ejes lokal på S:ta Helenagatan 6 använder Skövdekonstnären Maria Johansson skyltfönstren för att visa sina oljemålningar. Utställningen är sluten, så till vida att lokalen håller stängt. Men allmänheten är varmt välkommen att betrakta hennes verk utifrån. Tavlorna kommer att bytas ut flera gånger i veckan för att skapa en ständigt aktuell utställning under merparten av april.

Pop