Målet med resan har varit att samla in fakta och upplevelser som håller för en bok.

Hur kom ni på idén?

— Det är en fråga som vi får ofta och som jag inte har något bra svar på. Men det handlar om att jag var ute och sprang i mitt elljusspår och funderade på hur många fina elljusspår det fanns i Sverige, säger Philip Persson.

Oskar och Philip är 21 år gamla och träffades på orienteringsgymnasiet i Olofsström. I samband med att rutten planerades fick landets kommuner möjlighet att tipsa om bra motionsspår. Men allmänheten har även fått möjlighet att nominera sina favoriter via killarnas hemsida.

I snitt har de besökt fyra motionsspår i lika många kommuner varje dag.

— Nu har vi 30-40 kommuner kvar så det ser bra ut, säger Philip.

Framme vid informationstavlorna faller valet oftast på 7,5 kilometerssträckan. Därmed har de avverkat ganska många kilometer vid det här laget. 207 mil närmare bestämt.

Annons

Hur mår kroppen efter en sån här resa?

— Man blir mindre och mindre trött. Kroppen vänjer sig ganska snabbt. Och vi ser till att sova och äta så mycket vi kan. Då återhämtar man sig. Vi gör det enkelt för oss genom att springa lugnt, säger Philip.

Under resans gång har de lärt sig mycket om Sverige men även om sig själva.

— Att vara så nära Philip har varit utmanande men också utvecklande och jag antar att jag har lärt mig mycket om mig själv. Som hur kroppen svarar på träning, och hur humöret påverkas av sömn och mat, säger Oskar Jensen.

Vad minns ni av motionsspåren i Skaraborg?

— Oskar var imponerad av Skaraborg och Sjuhärad eftersom det kändes som att motionsspåren låg i fokus, dels i Billingen och i Falköping. De lägger mycket energi på dem. Men Hökensås var också grymt, säger Philip.

Kvalitén på motionsspåren har varierat kraftigt. Tjörns kommun var exempelvis tveksam till om de ens hade ett motionsspår. Och i Skånekommunen Bjuv var slingan bara en kilometer lång.

— Men ska jag vara generell så är det sämre uppe i Norrland. Ju längre upp desto mer skidor åker man och då är spåren ofta gjorda för skidor. Eftersom spåren prepareras behöver man heller inte lika bra skyltning. Så vi sprang mer vilse där uppe, säger Philip.

Förutom att bege sig ut i motionsspåren har de även kartlagt viktiga detaljer som terräng, naturupplevelser, tillgänglighet och faciliteter i form av duschar och andra sidoanläggningar. Hur de ska presentera materialet i sin bok har de inte bestämt än. Men Oskar utesluter inte att idén som de avfärdade från början; nämligen att ranka motionsspåren, kanske inte är så dum trots allt. Folk gillar ju listor, konstaterar han. Nätterna har de tillbringat i tält, på vandrarhem och hos bekanta.

— Det här har varit den mest fullspäckade sommaren jag någonsin haft, med olika möten med människor och olika sovplatser. Folk är överlag väldigt trevliga mot två svenska killar som gillar att springa, säger Oskar.