Det är fjärde året som Petter Ljungberg i samarbete med sin arbetsplats, restaurang Orangeriet, samlar in pengar till Barndiabetesfonden.

– Första året pärlade vi armband med matanknytning som vi sålde i restaurangen. Andra året arrangerade vi en välgörenhetsmiddag med 30 gäster och i fjol var det armband igen. Totalt har vi hittills dragit in ungefär 90 000 kronor till fonden.

I år blir det en ny variant, när restaurangens halva lunchkassa under Världsdiabetesdagen på tisdag, kommer att skänkas till kampen mot diabetes typ 1.

Annons

– Vi hade tänkt arrangera en ny välgörenhetsmiddag, men det blev ont om tid och då kom min chef, Mattias Hägg, med denna generösa idé. Vi hoppas på extra många gäster så att det blir mycket pengar, och kanske att fler restauranger hakar på och gör samma sak. Ni kan se det som en utmaning, säger Petter.

När Petters dotter fyllde tre år drabbades hon av diabetes och det gjorde att han fick upp ögonen för sjukdomen.

– Fram till dess hade jag inte haft en tanke på att skänka något till diabetesforskningen. Jag hade ingen aning om hur svår sjukdomen egentligen är och trodde att det bara vara att ta en spruta och äta sockerfria kakor.

– Jag insåg att det är lite större än så och att diabetesforskningen inte får så mycket pengar jämfört med andra sjukdomar.

Det går ändå framåt tycker Petter.

– Tyvärr krävs det ju att någon kändis drabbas innan det händer något. Nu senast var det ju Peter Jihde som gick ut med sin diabetes, och på tisdag leder en direktsänd diabetesgala i TV3.

– Folk vill gärna vinna en bil eller så för att skänka pengar, men då kan en lunch vara ett sätt. Äta måste man ju ändå göra, säger Petter avslutningsvis.