Soppor och grytor hör ju hösten till. Så idag blir det fisk- och skaldjurssoppa. Man kan givetvis byta ut de grönsaker och fisk jag valt att använda till något man kanske tycker mer om. Säger man i fiskdisken att man skall göra soppa så kan man få köpa de lite mindre fina bitarna lite billigare.

Dy behöver följande till 4 portioner:

Färsk lax 200 gram

Färsk kolja 200 gram

Räkor skalade 100 gram

1 stor morot

1 stor palsternacka

1 fänkål

1 bit rotselleri

1 stor gullök

1 bit purjolök

2 msk tomatpuré

1 tsk fänkålsfrö

1 tsk dillfrö

2,5 dl gott vitvin

3-4 dl grädde

1-2 dl mjölk

2 msk fiskfond

2 msk skaldjursfond

1 bunt dill

Cayennepeppar

0,5 citron

Smör

Rapsolja

Svartpeppar

Salt

Gör så här:

Skala och skölj rotfrukterna, fänkål och löken. Hacka dem relativt smått. Hetta upp en kastrull med lite olja i botten, svetta rotfrukterna och löken utan att det tar färg. Tillsätt även fänkålsfrö, dillfrö, 1 msk smör och tomatpuré. Låt det fräsa med i 1-2 minuter. Slå sedan på vinet, fond och 2,5 dl vatten. Salta och peppra.

Låt koka upp och sedan småkoka i minst 45 minuter.

Under tiden som soppan kokar skär du fisken i lagom bitar.

Häll på grädde och mjölk. Här brukar jag ha i lite cayennepeppar, men bara lite.

Låt småputtra ytterligare 15-20 minuter innan du börjar smaka på soppan. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt mer fond. Red av soppan med lite maizena till önskad konstisens.

Annons

Fisken läggs i först när det är dags att äta. Stäng av värmen och lägg i fisken, rör försiktigt ner den i soppan.

Den behöver inte ligga i soppan mer än 2-3 minuter för att bli klar.

Precis när det är dags att äta häller du i räkorna, hackad dill & pressar i en halv citron.

Tips.

Låt smör stå framme och bli mjukt, vispa upp det med elvisp så att det blir vitt & fluffig. Smaksätt med fint skuren gräslök, flingsalt och svartpeppar. Supergott på brödet till soppan.